Αποδυναμώνεται η «ασπίδα» της Θράκης

Απώλεια δύναμης από την συνοριοφυλακή της Θράκης σηματοδοτεί απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μία απόφαση που σε γενικές γραμμές έχει ως στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης, παίρνει ωστόσο η «μπάλα» όλες τις περιοχές ανεξαιρέτως.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη έχει θέσει σαν στόχο της ότι οι λεγόμενες μάχιμες υπηρεσίες, όπως η Άμεση Δράση και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. δεν πρέπει να αποστερούνται των δυνάμεών τους μέσω αποσπάσεων. Επίσης ότι πρέπει γενικά να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που είναι στην πρώτη γραμμή. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αστυνόμευσης ωστόσο γίνονται οριζόντια ανακλήσεις των αποσπάσεων παρασύροντας και αστυνομικούς που υπηρετούν σε νευραλγικά πόστα, όπως στην παραμεθόριο, ιδίως στον Έβρο, όπου λειτουργεί η επιχείρηση «Ασπίδα». Η πρόθεση μάλιστα αυτή της πολιτικής ηγεσίας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις βουλευτών της περιφέρειας ΑΜΘ, όπως του κυρίου Αναστάσιου Δημοσχάκη της ΝΔ και της Νατάσας Γκαρά του ΣΥΡΙΖΑ από τον Έβρο.

Συνολικά ο Έβρος με αυτή την απόφαση αποστερείται 28 αποσπασμένων συνοριαφυλάκων, ενώ συνολικά από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποστερούνται 63 αστυνομικοί. Οι απουσίες αυτές αναμένεται να μεγαλώσουν το ήδη μείζον πρόβλημα διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού στην Θράκη, ιδίως τον Έβρο.