Ανάσα για την Ελλάδα η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ

Ανάσα στην ελληνική οικονομία θα δώσει η αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάτι που ήδη δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση. Ενα θέμα που συζήτησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ με το Ταμείο να υποδέχεται θετικά την κίνηση της κυβέρνησης.

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την παρουσία του στην Ξάνθη σημειώνοντας πως η αποπληρωμή του χρέους δεν έχει μόνο ένα προφανές οικονομικό όφελος αλλά θα είναι και μια κίνηση  με έναν κοινωνικό, πολιτικό και αναπτυξιακό συμβολισμό.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τη διευθύντρια του ΔΝΤ σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. ευρώ και έχει επιτόκιο 5,1%. Από την πλευρά της, η Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίηση του Ταμείου από την απόφαση αυτή της Αθήνας και δήλωσε ότι συναινεί στην ενέργεια αυτή.  Αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.