Ένα διαφορετικό θέαμα έζησαν οι κάτοικοι στον Πετεινό της Ξάνθης όταν ένα σμήνος από ψαρόνια, γνωστά στην Ελλάδα ως μαυροπούλια, έκανα μία στάση στις αυλές των σπιτιών τους. Τα Μαυροπούλια τα οποία μεταναστεύουν από τον ευρωπαϊκό βορρά, προς το νότο έκαναν μία στάση και από την περιοχή της Ξάνθης και πρόσφεραν ένα ανεπανάληπτο θέαμα.
Χιλιάδες μαυροπούλια προσγειώθηκαν στην περιοχή του Πετεινού της Ξάνθης κάνοντας μία στάση για το μακρινό τους ταξίδι και πρόσφεραν ένα υπέροχο θέαμα στους κατοίκους της περιοχής. Δεν τους αρέσει πολύ η πολλή ζέστη αλλά ούτε και το πολύ κρύο… Γι’ αυτό και τα ψαρόνια, ή μαυροπούλια – όπως είναι αλλιώς γνωστά τα ωδικά αποδημητικά πουλιά με το μαύρο φτέρωμα – ζουν το χειμώνα στη νότια Ευρώπη και την Ασία. Σαν ταινία του Χίτσκοκ τα πτηνά γέμισαν τις αυλές και πρόσφεραν ένα ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο θέαμα.
Τα ψαρόνια ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο το χρόνο στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στην νότια Αυστραλία και στην βόρεια και Κεντρική Αμερική. Το χειμώνα τα ψαρόνια ζουν στη νότια Ευρώπη και στην Ασία. Η Ευρώπη έχει μεταναστευτικά ψαρόνια λόγω των παγετών. Στην Ελλάδα έρχονται από τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο ανάλογα με τον καιρό. Οι γηραιότεροι συνδυάζουν την εμφάνιση τους με αλλαγή του καιρού προς το ψυχρότερο και με χιονιάδες. Να δούμε λοιπόν αν θα επιβεβαιωθούν οι γηραιότεροι που ακολουθούσαν τα σημάδια ή οι μετρολόγοι!

