Αλλάζει προς το χειρότερο για τους ασφαλισμένους η προϋπόθεση για χορήγηση βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το 2019, καθώς πλέον απαιτούνται 75 ημέρες ασφάλισης αντί για τις 50 ημέρες ασφάλισης που χρειάζονταν το 2018.
Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη ρύθμιση για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη στον άμεσα ασφαλισμένο και τα μέλη της οικογένειάς του, άρα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 75 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
Αντίστοιχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες απαιτείται να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και να έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Στο ιστορικό πίσω από την απόφαση για την αύξηση του ορίου των ημερών ασφάλισης αναφέρθηκε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης, τονίζοντας ότι αυτή έρχεται να τεθεί μέσα από το πλαίσιο ενιαίων κανόνων με το οποίο πλέον λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, όταν η μνημονιακή πρόβλεψη του πρώτου μνημονίου που δεσμεύει την χώρα μας είναι οι 100 μέρες ασφάλισης.
Μία ρύθμιση πάντως που συμβαδίζει από την μία με τα κατά πολύ μειωμένα ποσοστά ανεργίας που εμφανίζει η ελληνική οικονομία πλέον σε σχέση με την περίοδο 2011 – 2014, όταν και υιοθετήθηκε η έκτακτη ρύθμιση για τα 50 ημερομίσθια, ενώ από την άλλη δεν αφήνεται πια και κανείς κάτοικος της χώρας ανασφάλιστος στην βάση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης της σημερινής κυβέρνησης για την υγειονομική περίθαλψη ανέργων και ανασφάλιστων μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

