Εκδήλωση για το αρχαίο λιμάνι την Κυριακή στα Άβδηρα

Σε ένα ταξίδι στα άγνωστα στους περισσότερούς μας λιμάνια των αρχαίων Αβδήρων υπόσχεται να μας ξεναγήσει η εφορεία αρχαιοτήτων Ξάνθης σε συνεργασία με το αρχαιολογικό μουσείων Αβδήρων αυτή την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο στο πλαίσιο του εορτασμού των ημερών ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991. Υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, που συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1996, τον συντονισμό των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ως χρόνος εορτασμού ορίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου

Τα Άβδηρα, όπως και οι περισσότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις, αντλούσαν τη δύναμή τους από τη θάλασσα. Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της η πόλη έπρεπε να έχει άμεση σύνδεση με το υγρό στοιχείο. Οι συνθήκες όμως δεν υπήρξαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την προσπάθεια αυτή. Κλιματικοί και γεωμορφολογικοί παράγοντες μετέβαλλαν το περιβάλλον πολύ συχνά, μετατρέποντάς το από θαλάσσια σε ελώδη και τελικά χερσαία περιοχή. Καταβάλλοντας τιτάνιο αγώνα οι Αβδηρίτες μετατόπιζαν τα λιμάνια τους νοτιότερα, ώστε να μην διακοπεί η απαιτούμενη επαφή με τη θάλασσα. Σήμερα γνωρίζουμε πέντε λιμενικές κατασκευές. Οι δύο βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι λιμενοβραχίονές τους όμως διακρίνονται περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι άλλες τρείς βρίσκονται σήμερα σε χερσαία περιοχή.