Τροπολογία ανάσα για όλους τους συμβασιούχους

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή για την ίδρυση Ευρωπαικών Πολιτικών Κομμάτων περιλαμβάνεται η ρύθμιση, που θα επιλύει το πρόβλημα που προέκυψε με τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ – κυρίως των καθαριστριών – λόγω «μπλόκου» των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τον τρόπο να παρακάμψει τις δυσκολίες που θέτει το Σύνταγμα, ώστε να νομιμοποιήσει για μία ακόμη φορά την παράταση των συμβάσεων εργασίας δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, βρήκε πιθανότατα η κυβέρνηση με
τροπολογία που αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί. Πρόκειται για τροπολογία η οποία θα καλύπτει όλους τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας παρατάθηκαν πρόσφατα και για το 2017, αλλά δεν πληρώνονται εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε τις εντολές πληρωμών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων. Συγκεκριμένα, το άρθρο 103 θέτει αυστηρούς όρους σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έχει σταματήσει την έγκριση χρηματικών ενταλμάτων και για πληρωμές συμβασιούχων του 2016, καθώς επρόκειτο για άτομα των οποίων η σύμβαση έληξε το 2015 και επίσης παρατάθηκε με βάση τη ρύθμιση Κατρούγκαλου.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, που μάλιστα θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, καλύπτει πολλές εκκρεμείς υποθέσεις συμβασιούχων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, αλλά κατά βάση αφορά τους συμβασιούχους καθαριότητας στους ΟΤΑ ενώ δίνει λύση ακόμη και για τους δήμους που επικαλούνται αδυναμία πληρωμής των συμβασιούχων λόγω οικονομικής δυσπραγίας.