Παγκόσμια η ανησυχία για τον κοροναϊό

Συναγερμός σε όλον τον πλανήτη έχει σημάνει ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό, ενώ οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσήσει από τον ιό ανέρχονται έως τώρα σε 2.744 και έχουν καταγραφεί 80 θάνατοι, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας. Οι 24 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης. Κανένας νέος θάνατος δεν αναφέρθηκε εκτός αυτής της περιοχής. Την Κυριακή αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος στη Σαγκάη, αυτός ενός 88χρονου άνδρα. Έξι κρούσματα καταγράφηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν. Πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, το πρώτο την 22η Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια επιχειρηματία 52 ετών που είχε φθάσει με τρένο τρεις ημέρες νωρίτερα από την πόλη Τζουχάι.

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μπερδέψει εύκολα έναν ασθενή, καθώς συγχέεται με γρίπη και κρυολογήματα βαριάς μορφής, αφού εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια. Βέβαια, η γενικότερη εικόνα θυμίζει πνευμονία ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στις σοβαρότερες περιπτώσεις ο νέος κοροναϊός -που ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις- είναι πιθανό να οδηγήσει σε πνευμονία, σε οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και σε βεβαρημένους οργανισμούς να φτάσει μέχρι τη νεφρική ανεπάρκεια και να οδηγήσει και στον θάνατο. Γι’ αυτό άλλωστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν χάσει πολλοί άνθρωποι τη ζωή τους στην Κίνα.

Ωστόσο, με βάση τους επιστήμονες, μόνο 1 στους 10 μπορεί να χάσει τη ζωή του από τον νέο κοροναϊό σε σύγκριση με τους άλλους τύπους κοροναϊών όπως τον SARS ή τον MERS που η θνητότητα άγγιζε το 30%. Ο φόβος πάντως των ειδικών φαίνεται πως είναι η αργοπορία εκδήλωσης των συμπτωμάτων, καθώς με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες απαιτούνται περίπου 15 ημέρες από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.