Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και διαμαρτύρεται για τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων

Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων «έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» και αρχίζει να δημιουργείται «κίνδυνος για την υγεία των πολιτών».

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Αττικής, τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι περίπου 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. «Δυστυχώς, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς» επισημαίνει ο ΦΣΑ.

Σε αντίστοιχες καταγγελίες έχει προχωρήσει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το προηγούμενο διάστημα, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο παρεμβάσεις στον ΕΟΦ και στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις φαρμάκων και τονίζει μεταξύ άλλων ότι ζούμε από τις χειρότερες ελλείψεις φαρμάκων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Με στόχο να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκτασή του πανελλαδικά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του, εντός μίας εβδομάδας, να καταγράψουν τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη για εύλογο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο ΠΦΣ θα καταρτίσει έναν συγκεντρωτικό κατάλογο ελλείψεων για όλη τη χώρα, ο οποίος θα αποτελέσει αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος. Τέλος, ο ΠΦΣ δηλώνει αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, προκειμένου να λυθεί το μείζον αυτό θέμα για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών.

ΕΟΦ: Παγκόσμια έλλειψη σε ογκολογικά φάρμακα

Με σχετική ανακοίνωσή ο ΕΟΦ κάνει γνωστό πως λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά.

Ο ΕΟΦ αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας.