Αργυρούν Ιωβηλαίο (25 χρόνια) Αρχιερωσύνης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.Παντελεήμονα

Συμπληρώνονται εφέτος είκοσι πέντε χρόνια Αρχιερατικής πορείας και προσφοράς για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας. Στις 25 Ιανουαρίου του 1995 κλήθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.Παντελεήμων  να αναλάβει το πηδάλιο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, ύστερα από την εκλογή Του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και στις 23 Μαρτίου, με μια πρωτόγνωρη συμμετοχή του λαού της Ξάνθης, μαζί με τις αρχές της πόλης, τον υποδεχθήκαμε στην Κεντρική πλατεία της. Είκοσι πέντε χρόνια αξιοσύνης, δυναμισμού και μαχητικότητας για την υπεράσπιση της Πίστης και των δικαίων του λαού της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα. Είκοσι πέντε χρόνια αθόρυβου και πλούσιου κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου.

Είκοσι πέντε χρόνια φροντίδας για την ανακαίνιση και καλλωπισμό υπαρχόντων Εκκλησιών ή  ανέγερση νέων επιβλητικών Εκκλησιών που κοσμούν την πόλη και τα χωριά της Ξάνθης καθώς και πολύπλευρων δράσεων για την ανάδειξη της Θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είκοσι πέντε χρόνια ενός καλού Ιεράρχη που προσέλκυσε νέους και ανανέωσε τον Ιερό κλήρο της Μητρόπολης, με συμπεριφορά ισονομίας και αγάπης από και προς τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους. Είκοσι πέντε χρόνια με πρωτοβουλίες όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός, τα κατηχητικά, οι παιδικές κατασκηνώσεις, η ανέγερση Γηροκομείου και τόσα άλλα.

Είκοσι πέντε χρόνια ενός πρόσχαρου, σεμνού και προσιτού Ιεράρχη. Που εργάζεται ταπεινά, αθόρυβα και συστηματικά. «Απλούς τον τρόπον και πολυειδής την κυβέρνησιν», κατά τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Με απεριόριστη την συγχώρεση και την ανεξικακία. Με παρουσία σε κάθε γιορτή Εκκλησιών στην πόλη αλλά και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, ακόμα και στα Παρεκκλήσια της ορεινής περιοχής. Σε κάθε εκδήλωση φορέων αλλά και Συλλόγων. Δεν έλειψε από καμιά εκδήλωση του Συλλόγου μας, ενώ κάτω από την καθοδήγηση Του ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης έτυχε της Θείας χάριτος να φιλοξενηθούν στην πόλη μας οι Άγιες Εικόνες του Πόντου ,της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Αξίζει να τονιστεί ότι το 2020 συμπληρώνονται επίσης πενήντα χρόνια από την χειροτονία του σε Διάκονο και Πρεσβύτερο, το 1970.