Εγκαίνια της έκθεσης του Δ’ΣΣ στην λέσχη αξιωματικών με αφορμή την συμπλήρωση 190 χρονών του ελληνικού μηχανικού

Μία πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη το πρωί στην Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης με αφορμή την συμπλήρωση 190 χρόνων από την ίδρυση του μηχανικού του Ελληνικού Στρατού.

Ημέρα εορτασμού των εισοδίων της Θεοτόκου η 21η Νοεμβρίου και παράλληλα ημέρα εορτασμού για τις ένοπλες δυνάμεις. Με αφορμή αυτή την ημέρα το πρωί της Πέμπτης στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, αρχειακού υλικού και ζωγραφικής με θέμα: «Κοινωνική Προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων», «190 Χρόνια Ελληνικό Μηχανικό», «Δύναμη Ψυχής» του ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη»

Παίρνοντας τον λόγο ο διοικητής του Δ’Σώματος Στρατού αφού αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση του στρατού με την Παναγία έκανε λόγο για τον ρόλο  του στρατού στην ασφάλεια και την ευημερία του κάθε πολίτη.

Ως μνημειώδες έργο στην ιστορία του Όπλου, δεσπόζουν τα οχυρωματικά έργα της γραμμής των συνόρων, η περίφημη «Γραμμή Μεταξά», τα οποία αποτελούν καύχημα του προσωπικού του Μηχανικού, αποσπώντας ακόμη και σήμερα τον θαυμασμό του σύγχρονου τεχνικού κόσμου . Συνεχίζοντας την πλούσια ιστορική διαδρομή, φτάνουμε στο 1957 και στην ίδρυση των «Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης», τις γνωστές σε όλους ΜΟΜΑ. Οι ΜΟΜΑ αποτέλεσαν το βασικό πυλώνα ανασυγκρότησης της χώρας από το 1957 έως το 1993, κατασκευάζοντας σε όλη την επικράτεια κρίσιμα έργα υποδομής. Επιστρέφοντας στη δεκαετία του ’50, παρατηρούμε ότι εκτός από την απαίτηση για έργα υποδομής, μια άλλη, εξίσου σημαντική ανάγκη, ταλάνιζε τις τοπικές κοινωνίες.

Τα απομεινάρια των εκρηκτικών και πυρομαχικών από τις πολυετείς πολεμικές συγκρούσεις, αποτελούσαν  τη σημαντικότερη απειλή για τη ζωή και την οικονομική ανάπτυξη των κατοίκων σε όλη την επικράτεια. Το έργο της εκκαθάρισης ανέλαβε το Όπλο του Μηχανικού με το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ). Έργο επίπονο, με βαρύ φόρο αίματος το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στις μέρες μας, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του προσωπικού του Μηχανικού και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας κατασκευάστηκαν σε ελάχιστο χρόνο, δημιουργώντας υποδομές οι οποίες παρείχαν στο κράτος τη δυνατότητα διαχείρισης της κρίση.