Για θερμό χειμώνα προειδοποιούν οι αγρότες εάν περάσει ο διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών

Στα 220 ευρώ από τα 114,67 που είναι σήμερα αναμένεται να αυξηθεί η κατώτατη εισφορά των αγροτών σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Όπως δηλώνουν μάλιστα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων της χώρας, αν περάσει αυτό το σχέδιο αναμένεται ένας «θερμός» χειμώνας από πλευράς κινητοποιήσεων.

Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει ότι η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά από τα 114 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει τα 220 ευρώ στην περίπτωση επιλογής της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας. Έτσι, από την μια διπλασιάζεται το κόστος ασφάλισης, ενώ από την άλλη η νέα επιβάρυνση του ασφαλισμένου σε πολλές περιπτώσεις εξασφαλίζει λιγότερες παροχές από την αντίστοιχη σημερινή. Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, ο οποίος προανήγγειλε το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να εφαρμοστεί στις αρχές του 2020.

Καλύτερο και όχι νέο ασφαλιστικό απαιτεί ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος υποδέχεται με προβληματισμό τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο υφιστάμενο σύστημα προειδοποιώντας μάλιστα για έναν θερμό χειμώνα εάν τελικά περάσουν αυτές οι αλλαγές. Μάλιστα, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την ενασχόληση εφόσον θεσπιστεί το ασφαλιστικό σύστημα επιλογής κλάσεων, αφού αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση 440 ευρώ το μήνα για ένα ζευγάρι αγροτών.