Αξιοπρεπείς ταφές για τους μουσουλμάνους της Ροδόπης

Αξιοπρεπείς ταφές θα έχουν από εδώ και στο εξής οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, χάρη σε σημαντικό έργο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΜΠ, το πρωί της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου, ανέδειξε το έργο ανέγερσης κτιρίου τέλεσης κηδειών.

Η σύγχρονη αυτή εγκατάσταση, αντίστοιχη της οποίας δεν υπήρχε στην Κομοτηνή, επιτρέπει στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να θάβονται με αξιοπρέπεια. Βρίσκεται εντός του νεκροταφείου Γιενιτζέ και η χρήση της είναι εντελώς δωρεάν από τους πιστούς. Το κτίριο κόστισε 60.000 ευρώ και η κατασκευή του έγινε «από το μηδέν» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΜΠ Σελήμ Ισά, δείχνοντας το σύγχρονο κτίριο 120 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει τρεις αίθουσες για πλύσιμο, δύο αίθουσες για τύλιγμα σαβάνων, μία αίθουσα αναμονής και έναν ψυκτικό θάλαμο.

Σύμφωνα με τον κο Ισά τέτοιο κτίριο ανεγείρεται «για πρώτη φορά στην περιοχή μας» με τον πρόεδρο να διηγείται: «Οι μουσουλμάνοι έπλεναν τις σορούς των ανθρώπων τους σε μπαλκόνια, αυλές και μπανιέρες –ζούμε στο 2019 δεν επιτρέπεται να γινόταν αυτό. Ήταν ανάγκη η κατασκευή αυτού του κτιρίου και ο κόσμος το ήθελε πάρα πολύ γι’ αυτό και το σχολιάζουν θετικά». Οι παροχές προς τους πιστούς παραμένουν δωρεάν. Την ίδια ώρα το δ.σ. της ΔΕΜΠ έχει προβεί σε αναβάθμιση πλήθους μουσουλμανικών νεκροταφείων της ευρύτερης περιοχής, με τη δημιουργία τσιμεντένιων διαδρόμων, την κοπή χόρτων και άλλες εργασίες.