Ποινή – Σοκ σε τρεις εβριτες για διακίνηση παράτυπων μεταναστών

Ποινή κάθειρξης πολλών ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θράκης  στους δύο αστυνομικούς και έναν αγρότη που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2018 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου.

Συγκεκριμένα στους δύο αστυνομικούς η ποινή κάθειρξης είναι 702 (!) ετών ενώ για  τον αγρότη με καταγωγή από την Κορνοφωλιά το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 698 ετών!

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράση της σπείρας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, υπό τη διεύθυνση αλλοδαπού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Τουρκία. Ο αλλοδαπός, μέσω πληροφοριών που του έδινε ο 50χρονος αγρότης , καθοδηγούσε τα μέλη της οργάνωσης σχετικά με τις ώρες, τον τόπο και τον τρόπο διακίνησης των μεταναστών, μέσω του Εβρου.

Οι δύο αστυνομικοί, έναντι αμοιβής, έδιναν πληροφορίες στον αγρότη, για θέματα υπηρεσιακά και επιχειρησιακά.

Η εφημερίδα το «Έθνος» είχε αποκαλύψει χαρακτηριστικές συνομιλίες αστυνομικών και λαθροδιακινητών που είχε καταγράψει ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. Σε μία από αυτές ο ένας αστυνομικός φαίνεται να δυσανασχετεί με τον μικρό αριθμό μεταναστών που πέρασαν από τον Έβρο, γιατί θεωρούσε πως η ημέρα παρείχε την κατάλληλη ευκαιρία για διακίνηση μεγάλου αριθμού.

Ο 50χρονος αγρότης χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένη γλώσσα στις συνομιλίες του, αποκαλώντας «σακιά με καλαμπόκια» τους μετανάστες, «κομάντος» τους χειριστές των φουσκωτών που τους περνούσαν από το ποτάμι. Ο ένας εκ των αστυνομικών αποκαλούνταν «λουμπίνα» και ο δεύτερος «Βαγγέλης», που είναι και το πραγματικό του όνομα.

Σε συνομιλία του με έναν από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, ο αρχιφύλακας μάλιστα εκφράζει την ανησυχία του μήπως κάποιος τον «καρφώσει» αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν μας πειράζει άμα ξέρουν, ρε παιδί μου, ότι από μέσα φροντίζει να καθαρίσει κάποιος το μέρος, αλλά να μην ξέρουν ποιος,»