Νέα γέφυρα αλλά στο ίδιο σημείο θα κατασκευαστεί στον πόταμο Κομψατο

Προς επίλυση φαίνεται ότι βαδίζει τελικά, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το πρόβλημα της γέφυρας του Κομψάτου στον Ίασμο, αφού το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ ενέκρινε τελικά τον τρόπο που θα γίνει η αποκατάσταση και άρα η επανασύνδεση των δύο όχθεων του ποταμού.  η μελέτη που καταρτίστηκε από ομάδα μελετητών, που στο σώμα εκπροσώπησε ο Αργύρης Πλέσιας, κατέληξε σε τρία πιθανά «σενάρια» εκ των οποίων προκρίθηκε η 3η επιλογή δηλαδή αυτή της κατασκευής νέας γέφυρας στο ίδιο ακριβώς σημείο πλεονεκτήματα της οποίας είναι και ο μικρότερος χρόνος περαίωσης σε σχέση με τις άλλες καθώς και λιγότερες ‘περιφερειακές’ μελέτες που είναι απαραίτητες για το έργο.

Η συζήτηση πάντως διαδραματίστηκε εν μέσω εντάσεων, στο περιφερειακό συμβούλιο. Οι εντάσεις μάλιστα επεκτάθηκαν και σε προσωπικές αντεγκλήσεις, ενώ πολλοί σύμβουλοι αναρωτήθηκαν αν και γιατί το σώμα έχει αρμοδιότητα επιλογής ή/και κρίσης επί ενός θέματος που είναι αμιγώς τεχνικό. Τα πνεύματα οξύνθηκαν τόσο, που τα σκάγια «πήραν» και τον κο Πλέσια που κλήθηκε πολλές φορές να απαντήσει στο ερώτημα γιατί υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια, εφόσον το θέμα αφορά την ασφάλεια των πολιτών και την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας τους. Ο ίδιος υπεραμυνόμενος των απόψεών του, τόνισε ότι όφειλε να φέρει όλες τις εναλλακτικές προτάσεις στο τραπέζι, εγγυώμενος για την αρτιότητά τους και σημειώνοντας ότι ο χρόνος υλοποίησης κάθε μίας εξαρτάται από τον χρόνο της ανάθεσης.

Η συγκεκριμένη μελέτη αν και το αντικείμενο της δεν ήταν να βρει τα αίτια πτώσης της γέφυρας, τα αποκάλυψε σχεδόν αναγκαστικά, αφού όπως είπε ο κος Πλέσιας αυτό ήταν βασικό προαπαιτούμενο για να συσταθεί πρόταση αποκατάστασης της ζημιάς. Έτσι, και σύμφωνα με τον κο Πλέσια, το πρόβλημα της γέφυρας ήταν υδραυλικό και όπως εξήγησε με απλά λόγια «πειράξαμε με διάφορους τρόπους την κοίτη του ποταμού γι’ αυτό υποχώρησε το έδαφος και έπεσε η γέφυρα».  Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η γέφυρα δεν «έσπασε και έπεσε», αλλά έσπασε μετά την πτώση και δήλωσε βέβαιος ότι η οδική γέφυρα δεν επηρεάζει τη γέφυρα του ΟΣΕ. Για να καταλήξουν οι μελετητές στο συμπέρασμα ότι υπήρχε υδραυλικό θέμα, προηγουμένως είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει δομοστατικό ή εδαφολογικό θέμα. Εν τέλει το σώμα υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση που υπέδειξαν οι μελετητές αν και για να γίνει αυτό οι τόνοι ανέβηκαν πολύ ψηλά και το κουδούνι του προέδρου χρειάστηκε να χτυπήσει πολλές φορές για να επανέλθει η τάξη.