Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο λιμνοθάλασσες και παραλίες η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε στην Κομοτηνή με θέμα την κλιματική αλλαγή και πώς αυτή επηρρεάζει και την περιοχή μας και μάλιστα στο κοντινό μέλλον.

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσαν επιμορφωτική εκδήλωση περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα «η Θράκη και ο υδάτινος κόσμος της» με εισηγητή τον Γιώργο Συλαίο καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας, είχε τις παρακάτω θεματικές: Γνωριμία με το Θρακικό Πέλαγος. Η παράκτια ζώνη και τα οικοσυστήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι υδροβιότοποι και οι λιμνοθάλασσες της περιοχής. Έρευνα Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διαθέσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Προλόγισαν η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κατερίνα Σχοινά και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Σιγούρος.

Ο καθηγητής Γ. Συλαίος προειδοποιεί
Διάβρωση της ακτογραμμής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμένεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Συλαίο, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αντιστροφής της υπάρχουσας τάσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, sos εκπέμπουν οι υγρότοποι της Θράκης που είναι «από τα πιο ευαίσθητα συστήματα που έχει η ακτογραμμή μας», τα οποία «θα βρεθούν υπό σημαντικές πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής». Μία σειρά εκθέσεων προβλέπουν άλλωστε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που «θα μας επηρεάσει σημαντικά ειδικά στις λιμνοθάλασσες», ενώ επίσης κατά τον καθηγητή «θα μας επηρεάσει και η άνοδος της θερμοκρασίας». «Οι λιμνοθάλασσες είναι οι πιο τρωτές», προειδοποιεί ο καθηγητής, αλλά δεν κρύβει και το ότι «προβληματίζομαι ιδιαίτερα για το μέλλον των παραλιών μας, ειδικά όταν έχουμε φραγματοποιήσει αρκετά από τα ποτάμι μας».