Την αντίθεση του στην εξόρυξη χρυσού επικαιροποιησε το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ

Την αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού επικαιροποίησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ενώ τη συνεδρίαση απασχόλησε και το μεταναστευτικό. Στο μεταξύ τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων δημιουργούνται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού εξέφρασε το Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ το βράδυ της Τετάρτης, στην ειδική συνεδρίαση για το θέμα που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Την αντίθεσή τους στην εξόρυξη εξέφρασαν τόσο οι σύμβουλοι, αν και οι προσεγγίσεις διέφεραν αρκετά, αλλά τελικά μετά από επεξεργασία εγκρίθηκε από όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συνεδρίαση το παρών έδωσαν μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Καβάλας, κ.κ.Γιάννης Γκαράνης και Θόδωρος Μουριάδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης,  ο κ. Απόστολος Ιωάννου ως εκπρόσωπος του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών κ.α.

Μεταναστευτικό: Όχι άλλες δομές σε Δράμα- Καβάλα, αν δεν μοιράσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλες περιοχές

Σε ότι αφορά το θέμα του Μεταναστευτικού υπήρξε ταύτιση από όλες τις παρατάξεις στο ότι η Θράκη παραμένει εκτός για την λειτουργία δομών, ή ενοικίαση χώρων για φιλοξενία Προσφύγων-Μεταναστών. Αυτή τη στιγμή σε Δράμα και Καβάλα υπάρχουν δομές που αθροιστικά φιλοξενούν κάτι λίγο παραπάνω από 1.000 άτομα. Ενδέχεται στην Καβάλα στο Στρατόπεδο  Ασημακοπούλου πέρα από τους 450 που υπάρχουν -κυρίως οικογένειες- να προστεθούν άλλοι 350 στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών. Στην Καβάλα η δομή αυτή είναι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Στη Δράμα υπάρχει η κλειστή δομή στο Παρανέστι με περίπου 500 άτομα και η ανοικτή δομή με περίπου 480 άτομα. Οι επικεφαλής συμφώνησαν πως η Περιφέρεια δεν θα δεχθεί άλλους Πρόσφυγες και Μετανάστες, αν δεν προωθηθούν στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές όπως Κρήτη, Πελοπόννησος, Επτάνησα. Πρώτα λοιπόν θα υποστηρίξουν όλες οι Περιφέρειες την αποσυμφόρηση των νησιών και αν χρειασθεί ΤΟΤΕ και μόνο τότε θα δεχθεί άλλα άτομα η Ανατολική Μακεδονία. Εδώ το ψήφισμα δεν ήταν ομόφωνο, αν και είχαμε ταύτιση απόψεων, καθώς οι παρατάξεις της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας(Κώστας ΚΑτσιμίγας) της Λαϊκής Συσπείρωσης (Δημήτρης Παπατολίδης) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Θόδωρος Περεντίδης), ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα και οι αιτίες που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές, οπότε ήταν κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της πλειοψηφίας (Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση) και της μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακή Σύνθεση (Χριστόδουλος Τοψίδης). Την ίδια στιγμή πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στα προαναχωρησιακά κέντρα της Ξάνθης, Παρανεστίου Δράμας και Φυλακίου Ορεστιάδας πρόκειται να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της επαναπροώθησής τους, οι μετανάστες θα μεταφερθούν αρχικά σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Τάξεις υποδοχής προσφυγοπούλων σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στο μεταξύ συνολικά σε 304 γυμνάσια και λύκεια της χώρας, μεταξύ των οποίων 29 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής εκπαίδευσης προσφυγόπουλων για το σχολικό έτος 2019-2020. Οπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και “αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων. Στο πρόγραμμα, ειδικά για το νομό Ξάνθης εντάσσονται τα Γυμνάσια Αβδήρων και Πολυσίτου.