Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019, δράσεις και εκδηλώσεις

Με σύνθημα «ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ & ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ» ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και εθελοντές συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019, διοργανώνοντας δράσεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Με σύνθημα «ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ & ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ» ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και εθελοντές συμμετέχει για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. . Οι δράσεις στοχεύουν στην ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την έξυπνη κινητικότητα, με σκοπό την επιλογή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης από τους πολίτες. To βάδισμα, το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και ο συνδυασμός αυτών καθιστούν τις πόλεις καθαρότερες, ασφαλέστερες και περισσότερο φιλικές.

Φέτος με αφορμή την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ οι πολίτες καλούνται  να επιλέξουν ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης ή να συνδυάσουν περπάτημα και ποδηλασία με τις δημόσιες συγκοινωνίες, κάνοντας την αρχή μιας θετικής συνήθειας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, την  εξοικονόμηση φυσικών πόρων και χρημάτων και τη βελτίωση γενικότερα της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Εντωμεταξύ στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την δράση δεν λείπουν και οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις όπως αυτή της ΦΕΞ το βράδυ της Δευτέρας στο μικρό θεατράκι στην κεντρική πλατεία όπου πλημμύρισε ο χώρος από κέφι, ζωντάνια, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Την Τρίτη το βράδυ στο ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε  επίδειξη χορού από το  Εργαστήρι χορών Lindy Hop Swing, της Φ.Ε.Ξ. και προβάλλοντας το μήνυμα «Όταν µετακινούµαι µε ρυθµό τότε «χορεύω». Χορεύω µε στυλ, Χορεύω Lindy Hop Swing.