Αντιδράσεις για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη

Μία ανακοίνωση που ήταν αναμενόμενο –τουλάχιστον για τους περισσότερους Θρακιώτες- έκανε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο λόγος φυσικά για την αναφορά του στο θέμα των Χρυσωρυχείων στη Θράκη και την αυτόβουλη δήλωσή του, ότι συζητάει για το θέμα με την Eldorado Gold.

Μορφή ντόμινο έχουν πάρει η αντιδράσεις σε ολόκληρη τη Θράκη από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Αρχής γενομένης από την Αλεξανδρούπολη και τον πρώην δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά νυν πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ που συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη το προσεχή Σάββατο, μέχρι τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την ΑΜ-Θ, τα «όχι στο χρυσό» διαδέχονται το ένα το άλλο, με ευθεία αναφορά και επίκληση στην παλαιόθεν εκπεφρασμένη αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας όχι στην επένδυση αυτή καθαυτή, αλλά στην επιστημονική μέθοδο απόληψης του χρυσού, που βασίζεται στο πολυθρύλητο πλέον κυάνιο.

Ήδη οι ανακοινώσεις προσώπων και φορέων έχουν αρχίσει να διανέμονται, ενώ αξίζει  να καταγραφεί και το σχόλιο του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ράδιο Χρόνος 87,5fm: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει βεβαίως ένα μήνυμα φιλοεπενδυτικό, αλλά βάζει αυτή την προϋπόθεση (σ.σ. τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας). Εγώ θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, όχι ως πρόβλημα, αλλά με έναν γόνιμο τρόπο για τη περιοχή. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε άποψη, εφόσον δεν συντρέχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που πρέπει να συντρέχουν. Πάλι δεν είμαι στο μυαλό κανενός, αλλά είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί. Δεν πρόκειται να γίνει ανεξέλεγκτα τίποτα».

Οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, αλλά και την επένδυση αυτή καθαυτή, την οποία είχε απορρίψει το κόμμα τους όταν ήταν κυβέρνηση, όπως σημειώνουν.

«(…) Η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο υπονομεύει τις παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, εξαντλεί τους πλούσιους φυσικούς πόρους, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. Είναι γνωστό ότι αυτή που θα ωφεληθεί είναι μόνο η εταιρεία χρυσού στην οποία ουσιαστικά χαρίζεται ο χρυσός ελέω του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ στις τοπικές κοινωνίες θα μείνει να διαχειριστούν τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα του κυανίου. Τα οποία πρόσκαιρα οφέλη της δημιουργίας  προσωρινών θέσεων εργασίας, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις μακροπρόθεσμες καταστροφικές επιπτώσεις.

Σε αυτές τις ουσιαστικές παραδοχές βασίστηκε, μέχρι σήμερα, η καθολική και ομόθυμη αντίθεση των παραγωγικών, κοινωνικών, επιστημονικών φορέων, της Διανομαρχιακής κατά του χρυσού, της αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής αρχής, που μέσω σχεδόν ομόφωνων αποφάσεων τους, εξέφρασαν την αντίδραση των πολιτών της περιοχής, προτάσσοντας την ανάγκη εφαρμογής ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης για τον τόπο. Την αντίθεση αυτή έλαβε υπόψη η πρόσφατη  απόρριψη  εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης της αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων για έρευνα εξόρυξης στη Θράκη (…)», αναφέρουν οι Τάκης Χαρίτου, Νατάσα Γκαρά, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Τάνια Ελευθεριάδου και Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Να διακόψει η κυβέρνηση κάθε διαπραγμάτευση με την Eldorado ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Αυτό επιβάλλει σήμερα το συμφέρον του τόπου, το οποίο οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε βάζοντας πάνω από όλα τις ανάγκες των συμπολιτών μας».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής το θέμα «έφερε» ο Ανέστης Στρατιάδης της Πολη-τικής Ανατροπής, που παράλληλα έχει και την ιδιότητα του μέλους της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του Χρυσού.

Ο κος Στρατιάδης διένειμε ενημερωτικό υλικό εξ ονόματος της Διανομαρχιακής στους συναδέλφους του και στο κείμενο, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «(…) Προειδοποιούμε ότι και για τον τόπο μας εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ (εκδικάστηκε στις 5 Ιουνίου 2019) για την απόρριψη από τη Διοίκηση της αδειοδότησης για 16 διερευνητικές γεωτρήσεις που θέλει να κάνει η «Μεταλλευτική Θράκης» στην περιοχή των Σαπών. Ακόμη και θετική να είναι η απόφαση του ΣτΕ αφορά διερευνητικές γεωτρήσεις και όχι την έναρξη της δραστηριότητας τους. (…) Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα το επόμενο διάστημα. Το μέλλον του τόπου μας εξαρτάται από την ενότητά μας στον αγώνα μας και την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε και αυτόν τον αγώνα όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η πρώτη αντίδραση έρχεται από την παράταξη «Ανταρσία στην ΑΜΘ», που με ανακοίνωσή της ψέγει τον πρωθυπουργό και υπενθυμίζει ότι η τοπική κοινωνία έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά.

Στον Έβρο τέλος, ο γνωστός για την αντίστασή του Βαγγέλης Λαμπάκης, μπορεί προσφάτως να απώλεσε την ιδιότητα του δημάρχου, όμως κατέχει ακόμη αυτήν του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με αυτήν την ιδιότητα του διοργανώνει το Σάββατο 14/09 ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο του Έβρου (Αλεξανδρούπολη) με μόνο θέμα την στάση των τοπικών φορέων στο θέμα του Χρυσού. Καλεσμένοι θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Θράκης, αλλά και οι 4 μητροπολίτες.