ΔΕΘ 2019: Η ομιλία του πρωθυπουργού, τα πηγαδάκια και οι εξαγγελίες

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Ι. Βελλίδης με χωρητικότητα περίπου 4.500 χιλιάδων καλεσμένων, η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ έμεινε στην ιστορία για τη διαφορετικότητά της.

Και μπορεί μεν, έξω απο το Βελλίδειο να βρέθηκαν συγκεντρωμένοι δεκάδες εκατοντάδες εργαζόμενοι απο σωματεία και αντιεξουσιαστές καθώς και ομάδες πολιτών που διαδήλωναν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, εντός του συνεδριακού χώρου δε, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άκουγαν τον πρωθυπουργό να αναλύει το οικονομικό του πρόγραμμα βασισμένο σε μια νέα «νοοτροπία» την οποία θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εγκαινιάσει.

Συστατικά αυτής της νοοτροπίας είναι η σοβαρότητα, η αξιοπιστία αλλά και η εμπιστοσύνη στη χώρα που κάνει προσπάθεια να γυρίσει σελίδα.

Για αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της έκθεσης κάλεσε τους πολίτες να γίνουν μέρος μιας συμφωνίας δημιουργίαςδράσης και αποτελέσματος ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Πολλά απο τα στελέχη αλλά και τα μέλη της ΝΔ που είχαν συγκεντρωθεί έξω και μέσα απο την αίθουσα είχαν στήσει πηγαδάκια και συζητούσαν για όλα τα θέματα περιμένοντας να δούν από κοντά τον πρωθυπουργό και την σύζυγο του να καταφθάνουν στο χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε αρκετές φορές από τους προσκεκλημένους και τα μέλη της κυβέρνησής του, τους βουλευτές και τα στελέχη του και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην κοινωνία.

Ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του τους δυο προηγούμενους μήνες χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την κατάργηση του βασικού λόγου απόλυσης, το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να μιλήσει – όπως είπε – με συνθήματα και δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη, αλλά θα καταθέσει ένα σχέδιο που θα κριθεί στην επόμενη ΔΕΘ. «Τον επόμενο Σεπτέμβριο θα εκθέτουμε τα αποτελεσματά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Χωρίς ισχυρή ανάπτυξη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και ελπίδα ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για πρόοδο στη ζωή, δεν πρέπει να υπάρξει εξίσωση προς τα κάτω”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα θέματα της ανεργίας με νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ταυτόχρονα στον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και την επιστολική ψήφο που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο έτος θέλοντας έτσι να δείξει ότι είναι ο επόμενος μεγάλος του στόχος.

ΔΕΘ 2019: Οι τέσσερις στόχοι της ομιλίας Μητσοτάκη

Σε οτι αφορά στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε ως πρώτο στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων και συνέστησε σε όσους ασκούν κριτική απο την αντιπολίτευση να κάνουν υπομονή καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτεση που κάνει με τους εταίρους.

Ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε για τα μέτρα τόνωσης, ανάπτυξης και επενδύσεων με κύριο στόχο στην στήριξη της οικογένειας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε

Στην κατάμεστη αίθουσα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τι πρόκειται να κάνει για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και των εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα.

 • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα
 • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα ορίζεται σε 10%
 • Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
 • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24% και στα μερίσματα από 10% σε 5%
 • Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων
 • Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων
 • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης
 • Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία
 • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%
 • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό
 • Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που -κατά την κυβέρνηση- φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Έρχεται το νέο φορολογικό

Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή, έρχεται να υπηρετήσει συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.

Μερικά παραδείγματα;

 • Απλουστεύει και απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα. Ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
 • Συγκεντρώνει τα διάσπαρτα επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων. Εκεί, ο συνδυασμός μειωμένου ΕΝΦΙΑ και έκπτωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων δίνει «τετραπλό μέρισμα ανάπτυξης«: Αυξάνει το εισόδημα των ιδιοκτητών. Βελτιώνει την αξία της ακίνητης περιουσίας. Ενισχύει τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τις κατασκευές που έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης. Και βελτιώνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, πολλαπλασιάζοντας την αξία των δανείων με εξασφάλιση σταχαρτοφυλάκιά τους.
 • Το φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
 • Αποσαφηνίζει επίσης, την έννοια της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας. Για πρώτη φορά αποκτά η χώρα ένα διεθνώς ανταγωνιστικό πλαίσιο φορολογικής κατοικίας.
 • Ενισχύει, όμως, και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και δίνει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους με παροχές σε είδος.
 • Ενώ καθιερώνονται οι υπεραποσβέσεις με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Μιλώντας, πάντως, για κίνητρα υπέρτης ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να δώσει κάθε βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προοδεύσουν, θέλει, όμως, μαζί τους να προοδεύσουν και η χώρα και οι εργαζόμενοι.

Γι΄ αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία, να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον. Όπως τόνισε, καμία φιλοεπενδυτική πολιτική δεν μπορεί να εκληφθεί ως διαβατήριο για εργοδοτική ασυδοσία και η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αλλάξει εργοδοτικά πρότυπα.

«Με τον ίδιο τρόπο που προσωπικά είμαι σύμμαχος της υγιούς και δημιουργικής επιχειρηματικότητας, μετατρέπομαι και σε σκληρό αντίπαλο όποιου την προσβάλλει με την αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά του. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους…», είπε χαρακτηριστικά.

cnn.gr