Πρώην αρχιμανδρίτης με «αμαρτωλό» παρελθόν στήνει σχισματική εκκλησία στη Θράκη

Ο πρώην ιερέας, που έχει καθαιρεθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος για ροζ σκάνδαλο και άλλα αδικήματα, συγκεντρώνει υπογραφές για την δημιουργία σχισματικής παλαιοημερολογίτικης “Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως και Πάσης Θράκης – «Καμπανάκι» από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμο.

Πρώην αρχιμανδρίτης με …αμαρτωλό παρελθόν, που έχει καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια και έχει «ξηλωθεί» από το Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδας για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών και για σωρεία άλλων παραπτωμάτων, συγκεντρώνει υπογραφές από πιστούς του για την δημιουργία σχισματικής παλαιοημερολογίτικης «Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως και πάσης Θράκης». Με ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος καλεί τους πιστούς να μην υπογράψουν το σχετικό κείμενο που μοιράζεται σε σπίτια και καταστήματα από πιστούς του καθηρημένου πρώην ιερέα, προειδοποιώντας τους ότι πιθανή υπογραφή τους θα σημάνει αυτομάτως την απομάκρυνσή τους από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο βίος και η πολιτεία του 43χρονου σήμερα Ιωάννη Κ. αναστατώνει επί πολλά χρόνια την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, αλλά και τις αστυνομικές Αρχές. Από τις αρχές της δεκαετίας άρχισαν να φτάνουν καταγγελίες από γυναίκες ότι ο τότε Αρχιμανδρίτης τις θώπευε, τις φιλούσε και τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. «Εναγκαλισμοί, θωπείες και ασπασμοί θηλέων κατά συρροή», ήταν η κατηγορία, με την οποία δικάστηκε το 2013 από το Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο του επέβαλλε την ποινή της αργίας από κάθε ιεροπραξία για διάστημα 7,5 ετών, έκπτωση από το οφφίκιο του Αρχιμανδίτη και στέρηση της πνευματικής πατρότητας. Ο ίδιος κατέθεσε κείμενο με 8.000 υπογραφές πιστών του και τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για σκευωρία σε βάρος του. Ένα χρόνο μετά η ποινή μειώθηκε στα 5,5 χρόνια, έπειτα από προσφυγή του, αλλά στη συνέχεια καθαιρέθηκε, χάνοντας οριστικά την ιεροσύνη του, έπειτα από την καταδίκη του από ποινικά δικαστήρια για άλλες παράνομες πράξεις.

Ο καθηρημένος ιερέας κάθισε στο εδώλιο για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου, έπειτα από ένα μπαράζ διανομής συκοφαντικών φυλλαδίων, ακόμα και συνθήματα γραμμένα με σπρέι από οπαδούς του στους τοίχους της πόλης. Το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών. Ο ίδιος δεν την εξαγόρασε και οδηγήθηκε στις φυλακές Κομοτηνής, όπου εξέτισε μέρος της ποινής, αλλά επανήλθε. Ο πρώην ιερέας, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολουθείται από χιλιάδες διαδικτυακούς «φίλους», συνελήφθη πέρυσι το καλοκαίρι να λειτουργεί παράνομο ναό σε διαμέρισμα της Αλεξανδρούπολης, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό και ένας μικρός θησαυρός, αποτελούμενος από χρυσές λίρες, κοσμήματα, χρυσαφικά, ασημικά κ.ά. που έπαιρνε ως τάματα από πιστές σ’ αυτόν γυναίκες, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν και δύο πιστόλια.

Όπως είπε στους αστυνομικούς, τα είχε προκειμένου να αμυνθεί, σε περίπτωση που έστελναν οι εχθροί του κάποιον για να τον σκοτώσει… Πρόσφατα με κοινή τους εγκύκλιο οι τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης (Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Ξάνθης Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Μαρωνείας-Κομοτηνής Παντελεήμων), έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δράση του συγκεκριμένου πρώην κληρικού, αλλά και ενός ακόμη, πρώην ιερομόναχου της Μητρόπολης Μαρωνείας που έχει επίσης καθαιρεθεί. «Φυλαχτείτε απ΄ αυτούς. Έρχονται σε σας ντυμένοι σαν πρόβατα, όμως από μέσα τους είναι λύκοι αρπακτικοί. Περιφέρονται στη Θράκη και προσπαθούν να σας πλανήσουν και να σας εκμεταλλευτούν. Πηγαίνουν από χωριό σε χωριό, προσκαλούν καλοπροαίρετες γυναίκες σε συνάξεις που κάνουν σε σπίτια και καφετέριες και εκεί διδάσκουν τις πλάνες και τα σχίσματα που ζουν», αναφερόταν στην κοινή επιστολή.