Κανονικά συνεχίζονται οι αιμοδοσίες στην Ξάνθη παρόλο που πλήττεται από τον ιό του δυτικού Νείλου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας παρακολουθεί την επιδημιολογική εξέλιξη οποιουδήποτε νοσήματος μεταδίδεται με την μετάγγιση αίματος και ανάλογα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Αυτά υποστηρίζει ο επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Κώστας Σταμούλης αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τα κρούσματα του ιου του δυτικού Νείλου στην περιοχή μας ενώ τονίζει ότι συνεχίζονται κανονικά οι αιμοδοσίες και ακολουθείται η διαδικασία του αυστηρού ελέγχου του αίματος που συλλέγεται.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμο-επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ έχουν ενεργοποιήσει μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και κυρίως αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών, όπου δηλαδή έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Εντωμεταξύ συνεχίζονται κανονικά οι αιμοδοσίες στην περιοχή παρόλο που πλήττεται από αρκετά κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου και ακολουθείται η διαδικασία αυστηρού ελέγχου του αίματος που συλλέγεται. Οι αιμοδότες ενημερώνονται, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να το γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Πάντως ο κ. Σταμούλης δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους αιμοδότες που συνεχίζουν να προσφέρουν το αίμα τους ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το αίμα εξασφαλίζεται με μεγαλύτερη δυσκολία.

Στο μεταξύ η «αποχή» από την αιμοδοσία των εθελοντών αιμοδοτών κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, που κορυφώνεται τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών και τα μέτρα αυξημένου ελέγχου της ασφάλειας του αίματος λόγω της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα αποθέματα αίματος της εθνικής δεξαμενής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους χρειάζονται μεταγγίσεις, ιδίως για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς καταγγέλλουν, μέσω των συλλόγων τους, ότι αναβάλλονται συνεχώς οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις ή καλούνται να υποβληθούν σε μετάγγιση μόνο αν συνοδεύονται και από τον αιμοδότη που θα δώσει το αίμα για λογαριασμό τους.

Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί για συμμετοχή όλων όσοι μπορούν στις αιμοδοσίες των οικείων υπηρεσιών των νοσοκομείων.