Έντονη κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της Σαμοθράκης από τη Ν. Γκαρα

Για οικονομική καταστροφή με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο νησί της Σαμοθράκης, την οικονομία, τον τουρισμό αλλά και την κοινωνία του κάνει λόγο η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσσα Γκαρά, κάνοντας έναν επικριτικό απολογισμό των κυβερνητικών ενεργειών στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

Σε σχετική κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας αποφασίστηκε η λήψη μέτρων ανακούφισης για την Σαμοθράκη, τα οποία συνοπτικά είναι:

Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

● Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν τις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

● Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ηδη από σήμερα διατέθηκαν για τον σκοπό αυτόν τα πρώτα κονδύλια από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.

● Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

● Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια την προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία (αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών) κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και, μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.

Με τη χαρακτηριστική φράση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική σύσκεψη, τονίζοντας ότι «αντί για συγκεκριμένα, άμεσα και εφαρμόσιμα μέτρα στήριξης, ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γενικόλογες ανακοινώσεις». Απουσιάζει παντελώς η τουριστική προβολή της Σαμοθράκης, ώστε να ανατραπεί η κακή εικόνα του νησιού, ενώ παράλληλα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους πληττόμενους επαγγελματίες και κατοίκους, οι οποίοι καταστράφηκαν οικονομικά.

«Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να βρει υπαίτιους για το φιάσκο του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της Σαμοθράκης, αυτούς να τους αναζητήσει στα στελέχη της. Η προσπάθειά τους να τους εντοπίσουν στην ανεπάρκεια των λιμενικών υποδομών, το μόνο που κάνει είναι να αναδεικνύει το σημαντικό έργο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ που σε διάστημα τεσσάρων χρόνων ανέτρεψαν την εικόνα εγκατάλειψης που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.