Δυο τα κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου, το ένα στο δήμο Τοπειρου

Τα δυο πρώτα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2019 διαγνώστηκαν στη χώρα μας και το ένα από αυτά εντοπίστηκε  σε οικισμό του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης όπως έκανε γνωστό ο Εθνικός  οργανισμός δημόσιας υγείας. Η κ. Δανάη Περβανίδου, ιατρός του ΕΟΔΥ και υπεύθυνη γραφείου νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές,  υποστήριξε ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στην χώρα μας και  είναι αναμενόμενη η επανακυκλοφορία του ιού κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου από το 2010 και μετά έχει εμφανιστεί στην χώρα μας με περιστατικά εκδήλωσής του σε ανθρώπους και σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η  κ. Δανάη Περβανίδου, ιατρός του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και υπεύθυνη γραφείου νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, ο ιός έχει εγκατασταθεί στην χώρα μας και ως εκ τούτου είναι αναμενόμενη και επανακυκλοφορία του ιού κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Πάντως η κ. Περβανίδου τονίζει μεταξύ άλλων  ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου  ιού γίνεται μέσω των κοινών κουνουπιών και όχι των κουνουπιών τίγρης και συμπληρώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Το σημαντικό είναι ότι το 80% από τους αυτούς που μολύνονται δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα , ενώ το 20% μπορεί απλά να έχουν ελαφρά συμπτώματα ιογενούς συνδρομής κρυολογήματος και μυαλγίας. Τέλος σε ποσοστό λιγότερο του 1% που θα μολυνθούν από τον ιό θα αναπτύξουν την βαριά μορφή της νόσου,  κυρίως ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.