Ν. Ανταμπουφης: «Προαποφασισμένες οι αλλαγές στον Κλεισθένη από τη ΝΔ»

Για προειλημμένες αποφάσεις αλλά και δυσανεξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας προς την απλή αναλογική έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη, Νίκος Ανταμπούφης, σχολιάζοντας τις αλλαγές που φέρεται αποφασισμένη να επιφέρει στον «Κλεισθένη».

«Χωρίς να έχει εφαρμοστεί καν ο Κλεισθένης, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη εντοπίσει αδυναμίες», σχολίασε δεικτικά ο Νίκος Ανταμπούφης για την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να τροποποιήσει εκ νέου το νόμο για την αυτοδιοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία ήδη προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι θα τροποποιήσει τον νόμο Κλεισθένη διότι κατά την ίδια η απλή αναλογική οδηγεί στην ακυβερνησία μιας και κατά την κρίση της τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια δεν θα καταφέρνουν να αποφασίζουν στις περισσότερες των περιπτώσεων, αφού θα είναι απαραίτητη η συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Όπως σχεδιάζεται με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί αρμοδιότητα προσωπικά  στον δήμαρχο ή περιφερειάρχη να αποφασίζει μόνος του, για κάποια οικονομικά ζητήματα, χωρίς λήψη απόφασης του συμβουλίου. Για συγκεκριμένα ζητήματα, θα αρκεί η υπογραφή του δημάρχου ή περιφερειάρχη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου. Για κάποια άλλα ζητήματα, θα χρειάζεται συναίνεση της οικονομικής επιτροπής και όχι του συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν θα είναι όμηρος των μειοψηφιών.