Συνεχίζεται η γκρίνια για τις υψηλές τιμές καυσίμων στην Ξάνθη

Μπορεί να προσπάθησε ν’ αντιμετωπίσει τα έντονα παράπονα πολλών Ξανθιωτών για τις τιμές των καυσίμων στο νομό μας το τοπικό σωματείο βενζινοπωλών όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον η ανακοίνωσή του δεν δείχνει να καθησυχάζει ούτε στο ελάχιστο τους πολίτες που ζητούν μετ’ επιτάσεως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαμηλότερες τιμές.

Μπορεί να εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα το σωματείο βενζινοπωλών του νομού Ξάνθης προσπαθώντας να εξηγήσει το ζήτημα με τις υψηλές τιμές των καυσίμων στο νομό μας, όμως οι διαμαρτυρίες πολλών Ξανθιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζονται εντεινόμενες, με αρκετούς συμπολίτες μας να φτάνουν στο σημείο να προτείνουν ακόμη και εμπάργκο προς τα τοπικά πρατήρια καυσίμων. Σημαντικό ρόλο στο σκηνικό που διαμορφώνεται παίζει βέβαια και η απουσία ενός δραστήριου και ενεργού συλλόγου ή ένωσης καταναλωτών για το νομό μας αφού μία τέτοια οργάνωση θα μπορούσε εύκολα να παίξει τον ρόλο του θεσμικού συνομιλητή του σωματείου βενζινοπωλών διαλύοντας μύθους για την ύπαρξη καρτέλ στο νομό μας αλλά και εύλογες απορίες για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα που έχουν οι πολίτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου βενζινοπωλών Ξάνθης αναφέρει: ««Με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου περί δήθεν ύπαρξης καρτέλ στο χώρο της τιμής αμόλυβδης βενζίνης στο νομό μας καλούμε οποιονδήποτε έχει αποδείξεις να προβεί σε δημοσιοποίηση τους και να ενημερώσει κάθε αρμόδια αρχή ειδάλλως να σιωπήσει για πάντα.

Η προσβλητική αυτή κατηγορία περί εναρμόνιση των τιμών μας δε μπορεί να βασιστεί κάπου γι’ αυτό και καλούμε κάθε αρμόδια αρχή να ερευνήσει όπως και κάνει με συνεχείς ελέγχους αλλά και μέσω του συστήματος εισροών- εκροών. Η ελάχιστα αυξημένη κατά μέσο όρο τιμή αμόλυβδης των πρατηρίων του νομού μας συγκριτικά με τους γειτονικούς νομούς μπορεί να αποδοθεί στη συγκυρία, και ας μη ξεχνάμε ότι η Ξάνθη παραδοσιακά είχε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με γειτονικούς νομούς.

Επιπρόσθετα μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα πρατήρια του νομού Ροδόπης προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικά ως προς τις τιμές των πρατηρίων της Βουλγαρίας με αποτέλεσμα να καταλήγουν ελλειμματικά και με κίνδυνο να βάλουν λουκέτο.

Η Ξάνθη είναι ένας νομός με πρατήρια κορυφαίων brandnames στο χώρο σε αντίθεση με γειτονικούς νομούς.  Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ του θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και με δεδομένο την πολλή υψηλή φορολογία (ειδικός φόρος κατανάλωσης). Έτσι λοιπόν κάθε πρατήριο προσδιορίζει τις τιμές του με βάση τις συνθήκες, τις ανάγκες του, τα δεδομένα που επικρατούν και τον ανταγωνισμό.

Δεν είμαστε μπούφοι που δεν βάζουμε την τιμή 1,90 όπως λέει το Xanthipress, είμαστε επιχειρηματίες που προσπαθούμε μέσα σε συνθήκες βαριάς φορολογίας να σταθούμε στα πόδια μας και όχι να αισχροκερδήσουμε σε βάρος του καταναλωτή», καταλήγει η ανακοίνωση.