Μεγάλες ζημίες από το μπουρίνι σε Ροδόπη και Αλεξανδρούπολη

Τις πληγές τους μετρούν Ροδόπη και Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά το καταστροφικό μπουρίνι που έπληξε και την Θράκη. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά να κηρυχθεί ο Δήμος Ιάσμου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, μιλώντας στο ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Κομοτηνής. Ο κ. Μουμίν έκανε λόγο για ολική καταστροφή των καλλιεργειών στο Δήμο από τη σφοδρότατη χαλαζόπτωση-η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά- και τους θυελλώδεις ανέμους, με αμπέλια, βαμβάκια, καπνά, δενδρώδεις καλλιέργειες, κ.α. Από την πλευρά του ο νέος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, έκανε λόγο για μια μεγάλη ζώνη χαλαζόπτωσης, η οποία ξεκίνησε από τον Ίασμο, Διαλαμπή, Γαλήνη, Πολύανθο, αλλά και Παγούρια, Καλαμόκαστρο, Μαρώνεια, όπου όλες οι καλλιέργειες που βρίσκονταν στην ακμή της ανάπτυξης τους, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Για άλλη μια φορά μάλιστα τέθηκε επί τάπητος το θέμα το μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου που θα πρέπει να γίνει στο ρέμα του Αγίου Νικολάου στον Ίασμο, ένα θέμα που συζητιέται εδώ και 50 χρόνια, αλλά κανένας δεν αποφασίζει να προχωρήσει, προκειμένου να σωθούν ζωές, αλλά και περιουσίες.

Στο μεταξύ ο ήλιος και η ζέστη έδωσαν μέσα σε λίγα λεπτά τη θέση τους σε μαύρα σύννεφα, βροντές, θυελλώδεις ανέμους και έντονη χαλαζόπτωση. Το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια ενώ στα χωριά Δίκελλα, Μάκρη και Μεσημβρία σημειώθηκαν αρκετές ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους. Για περισσότερο από 15 λεπτά, η χαλαζόπτωση ήταν έντονη και το χαλάζι είχε το μέγεθος μπάλας του γκολφ (ή αυγού). Πρωτοφανές για τα χρονικά όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των Δικέλλων και της Μάκρης οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές υλικές ζημιές.  Οι μαρτυρίες αλλά και οι εικόνες που ακολουθούν, κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές. Έχουν τρυπήσει σκεπές σπιτιών ενώ λίγο πριν τις 21:00 βρέχει καταρρακτωδώς για δεύτερη φορά.  Σπίτια και οικήματα με τρύπιες σκεπές πλημμυρίζουν ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος της κακοκαιρίας. Καταστράφηκαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και οι σοδειές τους. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νησί της Σαμοθράκης όπου καταγράφονται εξίσου έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης η έντονη κακοκαιρία του τελευταίου εικοσιτετραώρου προκάλεσε κατολισθήσεις και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα ακόμα και μέσα στην πόλη. Στις ορεινές περιοχές της Ξάνθης σημειώθηκαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να αποκλειστεί το οδικό δίκτυο σε ορισμένα τμήματά του. Επίσης, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έπεσαν στην Ξάνθη λόγω της βροχής, φούσκωσε η κοίτη του ποταμού Κόσυνθου μεταφέροντας ποσότητες λάσπης ακόμα και μέσα στην πόλη, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Από τον Ίασμο όπου βρισκόταν μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ ο κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ, έδωσε το στίγμα της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή. Υπήρχε μια χειμαρρώδης πλημμύρα στον Ίασμο, εξήγησε ο ίδιος, αποδίδοντας το φαινόμενο τόσο στο ανάγλυφο της περιοχής όσο και στο ραγδαίο της κακοκαιρίας.