Στο leader μετά από 9 χρόνια η Ξάνθη

Στο πρόγραμμα Leader στο οποία υπάρχουν διαθέσιμα 9,45 εκατομμύρια ευρώ για επενδυσεις κατάφερε να ενταχθεί μετά από 9 χρόνια η Ξάνθη  μέσω της αναπτυξιακής Ροδόπης αφού δυστυχώς η ανικανότητα των διοικούντων είχε οδηγήσει  την αναπτυξιακή του νομού σε πτώχευση με συνέπειες που πλήρωσε μόνον ο τόπος.

Η επιστροφή της Ξάνθης στο πρόγραμμα Leader, μετά από απουσία 9 ετών, αποτελεί, σύμφωνα με το Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, ένα από τα επιτεύγματα της περιόδου κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη διακυβέρνηση. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του, η προσπάθεια του ίδιου προσωπικά και άλλων παραγόντων ήταν επίμονη προκειμένου η περιοχή να επανέλθει στο πρόγραμμα μετά από μια δεκαετία καταστροφής,  που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία και το κλείσιμο της Αναπτυξιακής Ξάνθης.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών αλλά και εξωγενείς παράγοντες επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια και αμφισβήτησαν το εγχείρημα που ξεκίνησε με την πρότασή του για δημιουργία ομάδας τοπικής δράσης στην Αναπτυξιακή Ροδόπης. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις  και τη συνδρομή των συναρμόδιων Υπουργείων, τελικά επιτεύχθηκε η συμπερίληψη της Ξάνθης στις προσκλήσεις της Αναπτυξιακής Ροδόπης, με διπλάσιο προϋπολογισμό προκειμένου να ικανοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ξάνθη, εξίσου με τη Ροδόπη.

Το πρόγραμμα Leader θα χρηματοδοτήσει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση καθώς και τον αγροτουρισμό, σε ύψος 4.25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ένα μέρος του προϋπολογισμού αξιοποιείται από ΟΤΑ, φορείς του δημοσίου και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε έργα δημόσιου χαρακτήρα, ύψους 1,57 εκατ. ευρώ Μαζί με μικρότερες προσκλήσεις και άλλες δράσεις, ο συνολικός προϋπολογισμός επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης για το Leader ανέρχεται σε 9,45 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε πως ήδη έχει ολοκληρωθεί η υποβολή προτάσεων για έργα δημόσιου χαρακτήρα φορείς όπως:

-ΟΤΑ Α & Β βαθμού και φορείς τους
-Φορείς Δημοσίου Τομέα, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Πανεπιστήμια, άλλοι τοπικοί δημόσιοι Φορείς.
-Ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίες αφορούν δράσεις όπως :

– Βασικές υπηρεσίες & ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές, Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό,
– Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας,
-Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και μελέτες για τον πολιτισμό.

Παράλληλα ανοιχτή είναι η πρόσκληση για ιδιωτικές επενδύσεις, ύψους επιλέξιμης δαπάνης 4,25 εκατ. ευρώ,  σε τομείς όπως:

Ενίσχυση επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία ή/και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων

Ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού με σκοπό την εξυπηρέτηση

ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής

Ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση, και του εμπορίου με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής

Ενίσχυση επενδύσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ.) με σκοπό την εξυπηρέτηση ειδικών στόχων της τοπικής στρατηγικής

Ενίσχυση επενδύσεων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

Να σημειώσουμε  πως μετά την πτώχευση της αναπτυξιακής που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια κονδυλίων για το νομό επί σειρά ετών οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν συνετέλεσαν ώστε να μην μετράμε και άλλες χαμένες ευκαιρίες και έτσι υπό την σκέπη της αναπτυξιακής Ροδόπης ο Νομός Ξάνθης κατάφερε και πάλι να μπει στο πρόγραμμα Leader κερδίζοντας το χαμένο έδαφος.