Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δασική περιοχή όπου αναφέρονται εκτενώς κάποιες βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή πυρκαγιάς αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που το οικοδόμημα βρεθεί στην πορεία μιας δασικής πυρκαγιάς
Με αφορμή τις επισημάνσεις συμπολιτών μας, οι οποίες πολλές φορές παίρνουν και την μορφή «καταγγελίας», σχετικά με σπίτια ή οικοδομήματα που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δασική περιοχή, και τα οποία μπορεί να κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες και κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για την αποφυγή πυρκαγιάς αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών μέσα στο δάσος σε περίπτωση που το οικοδόμημα βρεθεί στην πορεία μιας δασικής πυρκαγιάς. Πάντως ο κ. Δαδούδης επεσήμανε την σπουδαιότητα της πρόληψης διότι όπως τόνισε το πυροσβεστικό σώμα λειτουργεί όχι μόνο κατασταλτικά αλλά και προληπτικά.
Αν το σπίτι σας λοιπόν βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος για την αποφυγή της μετάδοσης μιας δασικής πυρκαγιάς σε σπίτια ή άλλα οικοδομήματα, που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, θα πρέπει μεταξύ άλλων η εξωτερική κατασκευή του οικοδομήματος να είναι από ανθεκτικά στη φωτιά υλικά. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό μέρος του οικοδομήματος εύφλεκτα υλικά όπως το πισσόχαρτο, το πλαστικό κλπ. Να μην υπάρχουν γύρω από το οικοδόμημα, σε θέσεις που μπορεί να επηρεασθούν από την πυρκαγιά, εύφλεκτα υλικά όπως σκουπίδια, ξύλα, δεξαμενές πετρελαίου. Να καθαρίζονται τακτικά η αυλή και η στέγη του οικοδομήματος από πευκοβελόνες, ξερά φύλλα, χόρτα. Τα δένδρα και οι θάμνοι γύρω από το σπίτι θα πρέπει να κλαδεύονται. Να υπάρχουν στην αυλή μία ή περισσότερες βρύσες με λάστιχο, όπως επίσης να τοποθετείται γύρω από το χώρο μάντρα από άκαυστα υλικά.