26η Ιουνίου «παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης τους»

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής του. Η πρόληψη των εξαρτήσεων αφορά μια συνεχή διεργασία που με συνέπεια στοχεύει στη ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που θα θωρακίσει τους νέους απέναντι στις επιρροές και θα τους οδηγήσει σε υγιείς επιλογές ζωής.

Η ναρκομανία δεν είναι μια απλή εξάρτηση από τα ναρκωτικά, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση όπου ο άνθρωπος πέφτει στην παγίδα της προοδευτικής πορείας προς την αυτοκαταστροφή και το θάνατο. Η χρήση ναρκωτικών παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση μεταξύ των νέων. Η έγκαιρη αναγνώριση σημείων και συμπτωμάτων που μπορεί να εκδηλώνονται εξαιτίας των ναρκωτικών, βοηθά στη γρήγορη αναγνώριση του προβλήματος και στην όσο το δυνατόν άμεση αντιμετώπισή του.

Πολύ σημαντικό μέτρο αποτροπής είναι η πρόληψη δηλαδή  το σύνολο των μέτρων και δράσεων ενάντια στους κινδύνους της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Στοχεύει στο να αποτρέψει τον πληθυσμό να δοκιμάσει ή να κάνει συστηματική χρήση ουσιών. Τι δείχνουν όμως οι μέχρι τώρα έρευνες όσον αφορά στο ερώτημα : εάν κάποιος δοκιμάσει μία φορά να κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αυτό σημαίνει ότι θα γίνει και συστηματικός χρήστης;