Σ. Γιαννακιδης: Στην πρώτη θέση του πακέτου Γιουνκερ παραμένει η Ελλάδα

Στην πρώτη θέση του πακέτου Γιούνκερ παραμένει η Ελλάδα επιδόσεις που όπως σημειώνει ο υφυπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης παραμένουν η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στην καταστροφολογία και τους μύθους που καλλιεργεί η ΝΔ και το μιντιακό κατεστημένο συστηματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου, η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση στη χρηματοδότηση ως προς το ΑΕΠ, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Οι πόροι που αξιοποιεί η Ελλάδα από τα πακέτο Γιούνκερ είναι 2,716 δις ευρώ,  και αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια 11,531 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία.

«Οι επιδόσεις μας και οι επενδύσεις που στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία παραμένουν η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στην καταστροφολογία και τους μύθους που καλλιεργεί η ΝΔ και το μιντιακό κατεστημένο συστηματικά.»  σχολίασε ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης στα κοινωνικά δίκτυα, μετά τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Οι συνολικές επενδύσεις από το σχέδιο Γιούνκερ αφορούν στη χρηματοδότηση σχεδίων έργων υποδομών και καινοτομίας καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα τελευταία αποτελέσματα του σχεδίου Γιούνκερ, 19 εγκεκριμένα έργα υποδομών και καινοτομίας χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την υποστήριξη του πακέτου, με συνολικά σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  έχουν εγκριθεί 14 συμφωνίες, ύψους 434 εκατ. ευρώ, με ενδιάμεσες τράπεζες που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , ενώ προβλέπεται να κινητοποιήσει σχεδόν 4,2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με περίπου 25.820 επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης να επωφελούνται από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Μετά την Ελλάδα σε σειρά κατάταξης των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ τους ακολουθούν η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Λετονία.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των 28 κρατών-μελών από το Σχέδιο Γιούνκερ ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 408,4 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως περίπου 952.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.