Παράταση για δηλώσεις, 120 δόσεις και ΕΝΦΙΑ

Παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι εκλογές μεταθέτουν τη σχετική διαδικασία με στόχο να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι. Πάντως, η πληρωμή της πρώτης δόσης παραμένει η 31η Ιουλίου.

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί για τις 7 Ιουλίου αλλάζει σημαντικά το σκηνικό αναφορικά και με τις φορολογικές υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών. Έτσι, μετά την γνωστοποίηση της παράτασης που δόθηκε στην υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μέχρι και την 29η Ιουλίου, παρατείνονται επίσης οι προθεσμίες τόσο για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων όσο και οι προθεσμίες για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2019.

Αναλυτικότερα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η οποία κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου, παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουλίου. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες  στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2,1 εκατομμύρια δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 2 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα, αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2018.

Όσον αφορά την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση λήγει στις 28 Ιουνίου. Οι εκλογές όμως μεταθέτουν την καταληκτική ημερομηνία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει σημαντικά η πληρωμή της πρώτης δόσης για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Τέλος αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναγκάζει την ΑΑΔΕ να καθυστερήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, η οποία θα γίνει στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία ενδεχομένως τον Ιανουάριο του 2020.