Αντιδρούν με κοινή ανακοίνωση 4 σύλλογοι στην ασφαλτόστρωση του δρόμου στη θέση «Θηλεία»

Το θέμα της ασφαλτόστρωσης στη θέση Θηλειά επανήλθε στην επικαιρότητα με 4 αθλητικούς  συλλόγους της περιοχής να αντιδρούν και να επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση ότι  η όποια ένσταση τους τίθεται επί της σκοπιμότητας τους έργου και όχι επί της νομιμότητάς του και παράλληλα τονίζουν ότι μια τέτοια επέμβαση θα ήταν καταστροφική για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την ασφαλτόστρωση μόλις 3,5 χιλιομέτρων της δασικής οδού από την  Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς  προς τον Κένταυρο, γνωστή στους  Ξανθιώτες σαν «Θηλιά», ενώ ο δρόμος που συνδέει την εν λόγω περιοχή με τον Κένταυρο είναι 15 χιλιόμετρα. Μόλις ενάμιση χρόνο πριν, και μετά τις έντονες αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της Ξάνθης, αποσύρθηκε η ίδια ακριβώς πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης με την επισήμανση ότι μια τέτοια επέμβαση θα ήταν καταστροφική για μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Πρόκειται για μια μελέτη που έχει γίνει πολλά χρόνια πριν  ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω  ασφαλτόστρωση επανήλθε από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Πρόταση των συλλόγων προς την περιφέρεια είναι να γίνουν αρχικά τεχνικά έργα βελτίωσης και πρόληψης καταστροφών λόγω καιρικών φαινομένων   ενώ επισημαίνουν ότι αν γίνει ταχείας κυκλοφορίας ο συγκεκριμένος δρόμος ίσως τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των περιπατητών και αθλητών που επισκέπτονται την περιοχή καθημερινά.

Να σημειώσουμε ότι η  ασφαλτόστρωση αφορά ένα πολύ μικρό μέρος του δρόμου και οι σύλλογοι μέσω της ανακοίνωσης που δημοσιοποίησαν υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η απλή διάστρωση με αδρανή του υπό μελέτη δασικού δρόμου και η κατασκευή τεχνικών όπου χρειάζεται, ικανοποιεί πλήρως την προσβασιμότητα.  Επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι μέχρι το σημείο όπου προβλέπεται να γίνει η ασφαλτόστρωση (τμήμα Α) ο δασικός δρόμος παρουσιάζει πολύ καλή προσβασιμότητα ακόμη και με συμβατικά οχήματα, ενώ από το σημείο εκείνο και μετά υπάρχουν σημεία που ο προσπέλαση γίνεται μόνο με τετρακίνητα οχήματα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όπως τονίζουν οι σύλλογοι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τους κατοίκους του Κενταύρου τους οποίους πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν θα βοηθήσει καθόλου με τον τρόπο που γίνεται, αντιπροτείνοντας έτσι και εναλλακτικές προτάσεις.