Καθαρή νίκη για τη Νέα Δημοκρατία – προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό

Μία ξεκάθαρη νίκη υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με περισσότερο από 9,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μία καθαρή νίκη των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου σε Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Μία ξεκάθαρη νίκη πέτυχε στην «μάχη» των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού με καταμετρημένο μέχρι στιγμής το 82% σχεδόν των εκλογικών τμημάτων καταγράφει ποσοστό 33,22% και εκλέγει 7 ευρωβουλευτές έναντι ποσοστού 23,78% του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει 6 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7,61% εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές όσους τόσο το ΚΚΕ που έφτασε στο 5,48% όσο και η Χρυσή Αυγή η οποία μετά την καθίζησή της στο 4,85% εκλέγει επίσης δύο ευρωβουλευτές. Την έκπληξη αυτή την φορά της εκλογικής διαδικασίας δημιούργησαν η «Ελληνική Λύση», του Κυριάκου Βελόπουλου που συγκέντρωσε το 4,12% των ψήφων και το κόμμα «Μέρα 25» του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη με το 3,02% των ψήφων που εκλέγουν από έναν ευρωβουλευτή. Καταποντίστηκαν, τέλος, εκλογικά το Ποτάμι με 1,57%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 0,80% και η Ένωση Κεντρώων που απέσπασε 1,45% και δεν εκλέγουν ευρωβουλευτή.

Όσον αφορά το ευρωκοινοβούλιο ξεκάθαρη ήταν η νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τις απώλειες στα δύο μεγάλα κόμματα ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες, ανέδειξαν οι ευρωκάλπες, με μια πρωτοφανή για την τελευταία εικοσαετία συμμετοχή που έφτασε το 50,5%. Πρώτο κόμμα της Ευρωβουλής παραμένει με διαφορά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρά τις απώλειες που κατέγραψε, κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία. Το ΕΛΚ εξασφαλίζει 180 έδρες (-37) ή ποσοστό 24%, έναντι 29% που είχε στην απερχόμενη ευρωβουλή. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 152 έδρες και ποσοστό 20,2%, έναντι 24,8% που είχε στην απερχόμενη ευρωβουλή. Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα δύο μεγάλα κόμματα ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν την πλειοψηφία, ενώ απέχουν κατά πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 376 εδρών. Μεγάλοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών είναι οι Φιλελεύθεροι (ALDE)  και οι Πράσινοι. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, στο οποίο εντάσσεται η «Δημοκρατία Μπροστά» του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν,  αναδεικνύεται στον τρίτο μεγαλύτερο συνασπισμό της Ευρωβουλής με 107 έδρες (+39 σε σχέση με την απερχόμενη ευρωβουλή).  Η έκπληξη ήταν το «πράσινο κύμα» που κατέκτησε τη Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της ΕΕ, φέρνοντας το Κόμμα των Πρασίνων στην τέταρτη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 70 έδρες (+18 σε σχέση με την απερχόμενη ευρωβουλή).  Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) κατέγραψαν σημαντική πτώση από ποσοστό 10% σε 7,7% ή 58 έδρες.  Εξάλλου, σημαντική είναι η άνοδος που σημείωσαν τα ευρωσκεπτικιστικά, εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, αν και τα ποσοστά τους κυμαίνονται μόλις στο 7-7,5%.