2Η Επιστημονική ημερίδα «περί μαιευτικής τέχνης» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της μαίας

Ο Σύλλογος Επιστημόνων  Μαιών Μαιευτών ΑΜΘ  σε συνεργασία με την Μαιευτική και Γυναικολογική  κλινική του Νοσοκομείου  Ξάνθης διοργάνωσε την 2η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Περί Μαιευτικής τέχνης». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε  στον χώρο του αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου της Ξάνθης το πρωί του Σαββάτου ενώ  η  ανταπόκριση τόσο των επιστημόνων υγείας όσο και του απλού κόσμου ήταν μεγάλη.

Η Παγκόσμια ημέρα της Μαίας  εορτάζεται κάθε χρόνο στις 05 Μαΐου και καθιερώθηκε με απώτερο στόχο να αφυπνίσει το δημόσιο αίσθημα για τις καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και στη λοχεία, και τη συμβολή της μαίας προς τη νέα μητέρα, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες στιγμές της παραμονής της στο μαιευτήριο. Με αφορμή λοιπόν αυτή την ημέρα,  η Μαιευτική και Γυναικολογική  κλινική του Νοσοκομείου  Ξάνθης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών ΑΜΘ διοργάνωσε μία πολλή ενδιαφέρουσα ημερίδα όπου τονίστηκε ιδιαίτερα ο σημαντικός και πολύτιμος ρόλος της μαίας ή του μαιευτή στην ζωή κάθε γυναίκας.  Επιβλέπουν, φροντίζουν, συμβουλεύουν, συμπαραστέκονται, καθοδηγούν, παρεμβαίνουν. Δεν είναι υπερβολικό, λοιπόν, να ισχυριστεί κάποιος ότι οι μαίες και οι μαιευτές είναι οι φύλακες-άγγελοι για τη νέα μητέρα και το μωρό τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό.

Η ανταπόκριση τόσο των επιστημόνων υγείας όσο και του απλού κόσμου ήταν μεγάλη που γέμισε το αμφιθέατρο του Νοσοκομείου της Ξάνθης και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.  Αξίζει να τονίσουμε ότι βασικό μέλημα της μαίας είναι η ψυχική ηρεμία και η σωματική υγεία της μητέρας και του μωρού της. Μόνο όταν η μητέρα είναι ήρεμη και χαλαρή μπορεί να βιώσει την κάθε στιγμή της λοχείας και να ανταποκριθεί στις δικές της ανάγκες αλλά κυρίως στις ανάγκες του μωρού της. Τέλος ο ρόλος της μαίας  δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Ξεκινά πολύ νωρίτερα και έχει χαρακτήρα κοινωνικό, διότι οι μαίες αναλαμβάνουν και την ενημέρωση των εφήβων για την αντισύλληψη με σκοπό την αποφυγή των εκτρώσεων και της μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων.