Μόνιμα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσιπρας

Άμεσο όφελος στην τσέπη τους θα δουν καταναλωτές και συνταξιούχοι μετά την ανακοίνωση των θετικών μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα τα οποία εκτείνονται σε ορίζοντα διετίας. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6%, και καταβολή 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα αποτελούν τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2019.

Όσον αφορά στα μόνιμα μέτρα για το 2020, ο Αλ.Τσίπρας έκανε λόγο για μέτρα με έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο και ανακοίνωσε την κατάργηση από 1/1/20 της εισφοράς αλληλεγύεης για εισοδήματα έως 20.000, την αύξηση του συντελεστή της απόσβεση των επενδύσεων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

Τα μέτρα που εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του είναι στοχευμένα καθώς αποκαθιστούν, εν μέρει, αδικίες και ενισχύουν την αγοραστική δύναμη εργαζομένων και συνταξιούχων. Με αυτή την έννοια συνιστούν άμεση και έμμεση αύξηση του λαϊκού εισοδήματος, είτε πρόκειται για την απόδοση της 13ης σύνταξης είτε για τη δραστική μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια. Στον ίδιο στόχο αποβλέπει το πακέτο των μέτρων του 2020 και των χρόνων που θα ακολουθήσουν. Το σημαντικότερο αφορά το γεγονός ότι πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, άρα για μια σημαντική αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.