Η «νέα οικονομική πολιτική» Τσίπρα είναι το σκληρό «χαρτί» με το οποίο θα μπει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Κι αυτό το «χαρτί» θα ανοίξει τάχιστα, αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα με διπλή στόχευση: Αφενός να επουλωθούν τα – πολιτικά – τραύματα στην σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την μεσαία τάξη και αφετέρου να παγιωθεί η οικονομία ως το επίκεντρο της πολιτικής αναμέτρησης εν όψει της κάλπης της 26ης Μαίου.
Η άμεση εφαρμογή μιας σειράς σημαντικών μέτρων κοινωνικής ανακούφισης – με αιχμή τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα βρίσκονται πλέον στην κυβερνητική ατζέντα, ενώ το κύριο όπλο το οποίο δίνει αυξημένη ευχέρεια κινήσεων είναι το νέο υπερπλεόνασμα μαμούθ, της ταξης του 0,9% του ΑΕΠ, που πιστοποιήθηκε από την Eurostat.Με αυτά τα δεδομένα, το πακέτο μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι έχει ως αιχμή την μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς και την μετάταξη βασικών προϊόντων και υπηρεσιών όπως η εστίαση στον χαμηλό συντελεστή (13%) από τον υψηλό (24%). Συζητείται επίσης η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η παροχή 13ης σύνταξης ή 13ου μισθού στο Δημόσιο ως μόνιμου πλέον μέτρου. Σύμφωνα επίσης με κυβερνητικές πηγές «θετικές εκπλήξεις» είναι πιθανό να υπάρξουν και σε ό,τι αφορά την χορήγηση των αναδρομικών τουλάχιστον σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Πέραν της τρέχουσας περιόδου, η κυβέρνηση θα ετοιμάσει και ένα γενικότερο σχέδιο, το οποίο θα αφορά όλα τα επόμενα χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελεί τη βασική οικονομική ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην επόμενη ΔΕΘ.