Η Ζωή εν ταφω κατετεθης Χριστέ

Για άλλη μια χρονιά χιλιάδες Ξανθιώτες βρέθηκαν στο δημοτικό κοιμητήριο για την περιφορά του Επιταφίου που γεμίζει οδύνη τις ψυχές των πιστών. Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο. Μεγάλη Παρασκευή ημέρα πένθους για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς αφού ο Κύριος κατεβαίνει στον Άδη στο σκοτεινό και αόρατο βασίλειο των νεκρών εκεί που κατοικούν και οι αγαπημένοι μας περιμένοντας την έλευση του Κυρίου. Αυτό το πένθος βίωσαν και φέτος όσοι βρέθηκαν στο κοιμητήριο της Ξάνθης όπου κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου δίνει το παρόν στην περιφορά του Επιταφίου.

Αρχές και πολίτες με τον πόνο στην καρδιά την οποία σπαράσσει ακόμη περισσότερο ο θρήνος της Παναγίας συνόδεψαν τον Κύριο στην πορεία του προς τον Κάτω κόσμο γνωρίζοντας πως εκεί θα τον υποδεχθούν οι δικοί τους αγαπημένοι στους οποίους θα κομίσει το μήνυμα της ελπίδας το μήνυμα της συνάντησης εκ νέου με τα δικά τους πρόσωπα σε έναν νέο αναγεννημένο κόσμο, στον κόσμο της βασιλείας των ουρανών.

Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατο μου τέκνον πού εδυ σου το καλλος. Θρήνος και οδύνη συνόδεψαν το Επιτάφιο με την μπάντα του δήμου να επιτείνει ακόμη περισσότερο το βαθύ αίσθημα πένθους που βαραίνει τις καρδιές. Και όμως μέσα από αυτό το πένθος, εκεί στο δημοτικό κοιμητήριο, ανατέλλει και η Ελπίδα. Η ελπίδα της Ανάστασης και της αιώνιας ζωής την οποία μπορεί κανείς να βιώσει με μεγάλη ένταση μόνο κοντά στους ανθρώπους του που έφυγαν κοντά μας αφού η καρτερία της εκ νέου συνάντησης αποτελεί την μόνη παρηγοριά όσων έμειναν πίσω.