Το κονάκι του Μουζαφερ Μπέη έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών

Ένα κτίριο στολίδι για την πόλη μας έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της παλαιάς πόλης της Ξάνθης το οποίο μάλιστα αναστηλώθηκε και στην συνέχεια δεν χρησιμοποιήθηκε και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, ρημάζει κάθε μέρα και καταδεικνύει ίσως την έλλειψη  ενός οργανωμένου σχεδίου συντήρησης και αξιοποίησής του από τις αρμόδιες αρχές.

Το «κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη» βρίσκεται στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 46 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτήρια της παλαιάς πόλης της Ξάνθης. Σύμφωνα με τις πηγές κατασκευάστηκε το 1848 από μουσουλμάνο κτηματία της περιοχής και διασώζει στοιχεία της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Το «κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη» έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο «διότι πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εναπομείναντα κτίρια της πόλης χρονολογούμενο στην τέταρτη δεκαετία του περασμένου αιώνα με αξιόλογα τοπικά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.

Το κτίριο αναστηλώθηκε πριν αρκετά χρόνια αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εκ νέου η φθορά του και να απαιτεί νέες επισκευές ενώ αυτή την στιγμή έχει αφεθεί στην μοίρα του και στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της  αναστήλωσης του  ο Δήμος είχε ακυρώσει τη συνεργασία με τη Φιλοπρόοδη Ένωση για το ιστορικό αρχείο της Ξάνθης και το Μουσική Παιδικής Τέχνης, προκειμένου να γίνει σε συνεργασία με ηθοποιό της Αθήνας, η οποία επίσης ναυάγησε στη συνέχεια με αποτέλεσμα το ιστορικό κτίριο να αφεθεί στην μοίρα του.  Η αδιαφορία και ίσως η πλήρης εγκατάλειψη τέτοιων ιστορικών κτιρίων μπορεί να καταδεικνύει την έλλειψη διάθεσης και ενός οργανωμένου σχεδίου συντήρησης και αξιοποίησης τους από τους αρμόδιους κάτι που δυστυχώς δεν τιμά τόσο την πόλη μας όσο και την ιστορία της.