Διαχωρίζει τη θέση του από την ΠΟΕ και την ΠΟΠΣ για τον Καιριδη ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Ξάνθης

Διαχωρίζει τη θέση του από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων αλλά και τη Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θόδωρος Ρωμανίδης κάνοντας λόγο για μονταζιέρα συγκεκριμένου εντύπου σε ότι αφορά στις δηλώσεις του υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Καιρίδη για την γενοκτονία των Ποντίων.

«Κατάπτυστες, προκλητικές και ανιστόρητες» χαρακτηρίζει τις απόψεις του Δημήτρη Καιρίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ζητώντας και αυτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση απομάκρυνση του καθηγητή Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής από το ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και την άμεση διαγραφή του από τα μητρώα του κόμματος. «Στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε διά της ψήφου μας σε οποιονδήποτε κατευθυνόμενο αρνητή της Γενοκτονίας, που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, να μας εκπροσωπήσει στο εθνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΣ που υπογράφεται από την πρόεδρο Χριστίνα Σαχινίδου. Από την πλευρά της η η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας Παύλος Γαλεγαλίδης τονίζει ότι «δεν αποτελεί έκπληξη ενός ακόμη αρνητή της Γενοκτονίας στο εγχώριο πολιτικό σύστημα». Αυτό που σημειώνεται είναι ότι οι απόψεις των αρνητών-αναθεωρητών ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις του βαθέως τουρκικού κράτους. Ωστόσο τη θέση του διαχωρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης κάνοντας λόγο για ένα απόσπασμα της ομιλίας του κυρίου Καιρίδη η οποία αναπαράχθηκε από έντυπο με συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα.

Από την πλευρά του πάντως ο κύριος Καιρίδης εξήγησε ότι η Γενοκτονία είναι ένας νομικός όρος και σημείωσε ότι οι επιστήμονες οφείλουν στις πανεπιστημιακές διαλέξεις να αναρωτιούνται και να προβληματίζονται για τα πάντα, χωρίς παρωπίδες και χωρίς το άγχος να δώσουν εξηγήσεις στην όποια κοινή γνώμη. Την ίδια στιγμή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το αίτημα να συζητηθεί η γενοκτονία των Ποντίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Το αίτημα είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, αλλά Μάνφερντ Βέμπερ, Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές το καταψήφισαν. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωπαϊκή Αριστερά, ενώ φρόντισαν να απουσιάσουν οι ευρωβουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καθώς και οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού.