Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα

Σειρά συστηματικών παθολογικών καταστάσεων κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στο στόμα και η πρώιμη διάγνωσή τους περνά άμεσα μέσα από τη δράση και τη γνώση των ενημερωμένων οδοντιάτρων. Αυτό είναι το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Τετάρτης 20 Μαρτίου – Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, ο οποίος προβάλλει διεθνώς και στη χώρα μας το σύνθημα: “Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα”.

Ως παγκόσμια ημέρα για την στοματική υγεία έχει καθιερωθεί η 20η Μαρτίου με τον πρόεδρο του οδοντιατρικού συλλόγου Ξάνθης, Ανδρέα Πανταζόπουλο να τονίζει την ανάγκη για έγκαιρη πρόληψη αλλά και για ευαισθητοποίηση των νεαρών συμπολιτών μας ακόμη και μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η οδοντιατρική φροντίδα αποτέλεσε πάντως έναν από τους πλέον παραμελημένους τομείς στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, αφού από την μία το οικονομικό της κόστος έγινε υπερβολικό για τις μειωμένες οικονομικές απολαβές της πλειοψηφίας των πολιτών της, ενώ από την άλλη και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα δεν στήριξε μέχρι σήμερα καθόλου την εξασφάλισή της.