Ορεστιάδα : Η Πολη της Ελλάδας που δεν υπάρχουν φανάρια – Οι οδηγοί δείχνουν απόλυτο σεβασμό στους πεζούς

Υπάρχει μία  πόλη στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν πουθενά φανάρια μέσα στον αστικό της ιστό. Ο λόγος για την πρωτεύουσα του βορείου Έβρου την Ορεστιάδα, στην οποία ποτέ δεν έχουν τοποθετηθεί φωτεινοί σηματοδότες και οι οδηγοί δείχνουν απόλυτο σεβασμό στους πεζούς.  Η Ορεστιάδα είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που δεν διαθέτει φανάρια μέσα στον αστικό ιστό.

Η πόλη με τους περίπου 21.000 κατοίκους (ο Δήμος μαζί με τα χωριά έχει πληθυσμό 37.800 κατοίκους) είναι η νεώτερη ελληνική πόλη. Ιδρύθηκε το 1923 μετά από τον διωγμό των Ελλήνων από το Κάραγατς και την Αδριανούπολη όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν τοποθετήθηκε μέσα στην πόλη φωτεινός σηματοδότης, χωρίς όμως αυτό να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων ή στην διέλευση των πεζών, καθώς οι κάτοικοι αλλά και όσοι εγκαθίστανται στην περιοχή, (κυρίως αστυνομικοί και στρατιωτικοί) έχουν αποκτήσει εξαιρετική οδική αγωγή, σεβόμενοι τους πεζούς.

Η τακτική αυτή καθιερώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, αφού ποτέ από τη δημιουργία της πόλης δεν μπήκαν φωτεινοί σηματοδότες, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόλυτος σεβασμός από τους οδηγούς στους πεζούς! Με τον τρόπο αυτό οι  κάτοικοι έχουν βρει τη δική τους «φόρμουλα» λειτουργίας «άτυπων φαναριών».

Από την ίδρυση της πόλης και με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε αυτή η τακτική, να σταματάνε όλα τα αυτοκίνητα στην διάβαση. Είναι μια άτυπη λειτουργία φαναριών. Μάλιστα, εδώ λέμε ότι αν κάποιος δεν σταματήσει στη διάβαση θα έχει έρθει με μετάθεση στην πόλη μας και είναι οι πρώτες του μέρες προσαρμογής», υποστήριξε σε συνέντευξη του  ο δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Βασίλης Μαυρίδης.

Φωτεινοί σηματοδότες υπάρχουν μόνο στις δύο εισόδους της πόλης, την βόρεια και την νότια. Όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι, σχεδόν κανένας δεν έχει διαμαρτυρηθεί για την απόφαση να μην υπάρχουν φανάρια μέσα στην πόλη. Στα περισσότερα σημεία, στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν διαβάσεις πεζών. “Στην Ορεστιάδα μόλις ένας οδηγός αυτοκινήτου δει ότι ένας πεζός πατάει το πόδι του στην άσφαλτο σε μια διάβαση, “κοκκαλώνει” το όχημα του. Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Είναι μια αμφίδρομη αντίδραση πεζού και οδηγού. Αξίζει τέλος  ν’ αναφερθεί πως στην πόλη της Ορεστιάδας δεν καταγράφονται ατυχήματα.