Θλιβερό θέαμα οι πεταμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων σε περιοχή της Γενισεας – Κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα

Το δυσάρεστο φαινόμενο της ρύπανσης κοινόχρηστων χώρων, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης συσκευασιών φυτοφαρμάκων, εξακολουθεί να παρατηρείται ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές. Στην περιοχή της Γενισέας  καταγράφηκαν  εικόνες ανεξέλεγκτης απόρριψης συσκευασιών φυτοφαρμάκων  με σοβαρό κίνδυνο τα υπολείμματα να μολύνουν το έδαφος και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με βλαβερές χημικές ουσίες.

Οι πεταμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων (μπουκάλια, δοχεία, σακούλες κλπ.), δημιουργούν μια θλιβερή εικόνα και ταυτόχρονα προκαλούν επικίνδυνη ρύπανση στο περιβάλλον, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής.

Στην περιοχή της Γενισέας του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης δίπλα σε μια ποτίστρα όπου οι γεωργοί χρησιμοποιούν για να γεμίζουν τα ραντιστικά τους, κάποιοι έχουν εναποθέσει  δεκάδες άδειες συσκευασίες από φυτοφάρμακα. Μάλιστα είναι ευδιάκριτο το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν μέσω της καύσης να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν τις εν λόγω συσκευασίες χωρίς να σκεφτούν την επικινδυνότητα μίας τέτοιας ενέργειας για την υγεία των πολιτών αλλά και της ρύπανση του περιβάλλοντος.   Δίπλα ακριβώς στις πεταμένες συσκευασίες  υπάρχει και ένα μικρό ρυάκι που δυστυχώς και αυτό  είναι γεμάτο από  άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων. Επίσης στο ίδιο σημείο υπάρχουν λιμνάζοντα νερά παντού όπου θα μπορούσε κάθε ζώο της περιοχής  να πιει και να μολυνθεί. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ αλλά και την Ελληνική νομοθεσία επιβάλλεται η περισυλλογή και ανακύκλωση των εν λόγω συσκευασιών  με ελεγχόμενο τρόπο.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα οι άδειες συσκευασίες στοιβάζονται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, με σοβαρό κίνδυνο τα υπολείμματα να μολύνουν το έδαφος και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με βλαβερές χημικές ουσίες.  Η πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης και των μέτρων προστασίας που αναγράφονται στην ετικέτα του εκάστοτε προϊόντος αποτελεί ουσιαστικά το «διαπιστευτήριο» ασφαλείας ενός γεωργικού φαρμάκου σε ότι αφορά τη φυτοπροστασία. Έτσι διασφαλίζεται η βασική απαίτηση του καταναλωτή για ασφαλή τρόφιμα, χωρίς κινδύνους για την υγεία του.

Υποθέτουμε ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι αγρότες-παραγωγοί να μην πετούν αυθαίρετα τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους (αγροτικούς δρόμους, χώρους πρασίνου, αύλακες άρδευσης, γεμιστικά κλπ.), και φυσικά να συμβάλλουν στη διατήρηση της καθαριότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος.  Παράλληλα οι ίδιοι οι αγρότες οφείλουν μετά τη χρήση των φυτοφαρμάκων να πλένουν πολύ καλά τις συσκευασίες με νερό για να καθαριστούν από τα υπολείμματα, στη συνέχεια να τις συγκεντρώνουν σε μεγάλες πλαστικές σακούλες και να τις αποθέτουν στους κάδους ώστε να προωθούνται για ανακύκλωση.

Για τους λόγους αυτούς και με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν άμεσα να επιληφθούν του θέματος , και υποθέτουμε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης  πρέπει να  εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα ελέγχου και στους υπαίτιους της ρύπανσης, να επιβάλλονται οι ανάλογες  κυρώσεις και τα  πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.