Τίμησαν οι ξανθιώτες την τσικνοπέμπτη και γέμισαν οι δρόμοι με μαγκάλια και μυρωδιές ψητού κρέατος

Στήθηκαν  οι αυτοσχέδιες ψησταριές για να τηρήσουν οι Ξανθιώτες το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και  η ατμόσφαιρα γέμισε με καπνό και μυρωδιές ψητού κρέατος. Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τίμησαν οι ξανθιώτες και όλη η πόλη γέμισε με τις μυρωδιές ψητού κρέατος που ανέδυαν οι αυτοσχέδιες ψησταριές. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος ενώ επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

Η «Τσικνοπέφτη», όπως είναι επίσης γνωστή, ήταν η μέρα που ετοίμαζαν σε παλαιότερες εποχές, το «παστό». Έβραζαν δηλαδή το λίπος με λίγο νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα (με νερό), πριν το σουρώσουν. Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια».

Εικάζεται, πως το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης». Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Στην Κομοτηνή έχουν ξεκινήσει να καίνε την κότα, που θα φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Το έθιμο επίσης απαιτεί από τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα, συγκεκριμένα ο άντρας πρέπει να στείλει στην αγαπημένη του τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, ενώ η γυναίκα αποστέλλει μία γεμιστή κότα και έναν μπακλαβά.

Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και ψήνουν εκεί το κρέας τους. Σε αρκετά  σχολεία της Ξάνθης οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων διοργάνωσαν εκδηλώσεις και  έβαλαν στο κλίμα και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που αφού απήλαυσαν το υπέροχο  γεύμα τους, μετά χόρεψαν και διασκέδασαν.