Παιδιά και διαδίκτυο: Τα παιδιά αναπαράγουν τις συμπεριφορές των γονέων οπότε συνήθως ακολουθουν το παράδειγμα τους

Αναμφισβήτητα, η πρόοδος της τεχνολογίας είναι ωφέλιμη για τα παιδιά και τους νέους αφού ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και οι γονείς και οι δάσκαλοι συνήθως συνειδητοποιούν  το πρόβλημα όταν αυτό  ήδη έχει γίνει αρκετά σοβαρό. Πάντως η κ. Διονυσίου  ψυχολόγος  στο Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης  Έκφραση τονίζει ότι τα παιδιά αναπαράγουν τις συμπεριφορές των γονέων οπότε θα πρέπει να φροντίσουν  πρώτα αυτοί να περιορίσουν το χρόνο τους στο Διαδίκτυο, γιατί τα παιδιά συνήθως ακολουθούν το παράδειγμα τους.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον φέρνει όλους τους ανθρώπους κοντά στη γνώση, δίνοντας ευκαιρία για γρηγορότερη πρόσβαση σε αυτή, όπως και τη δυνατότητα για ευκολότερη επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών του Ιντερνέτ, είναι προσβάσιμος σε κάθε μαθητή για να τον βοηθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του Μπορούμε να μεγαλώσουμε το παιδί μας μακριά από το Διαδίκτυο; Όχι. Το Διαδίκτυο είναι μέρος της ζωής μας πλέον και κάθε προσπάθεια να μην φέρουμε σε επαφή το παιδί με αυτό τον ψηφιακό κόσμο απλά θα καθυστερήσει κάτι που μοιραία θα γίνει ίσως και χωρίς την δική μας επίβλεψη. Το Ιντερνέτ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ψηφιακή πηγή πληροφοριών που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα, παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη νέα γενιά.

Για τον λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να κρατούν τα παιδιά τους ασφαλή και να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου να τα προστατεύσουν από πιθανά ρίσκα. Άλλωστε τα παιδιά αναπαράγουν τις συμπεριφορές των γονέων οπότε θα πρέπει να φροντίσουν  πρώτα αυτοί να περιορίσουν το χρόνο τους στο Διαδίκτυο, γιατί τα παιδιά συνήθως ακολουθούν το παράδειγμα τους. Το Διαδίκτυο είναι μέρος πλέον της ζωής μας και μας ενημερώνει , μας κοινωνικοποιεί και  μας ψυχαγωγεί. Η σωστή και ορθή χρήση του θα συμβάλλει εξαιρετικά στο να μειωθούν οι άσχημες παρενέργειές του ώστε να το απολαμβάνουμε μικροί και μεγάλοι  με σωστό και εποικοδομητικό τρόπο.