Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για άνοιγμα του ασφαλιστικού σε ιδιώτες

Την πρόθεσή του να παραδώσει την ασφάλιση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας την αντίδραση των συνδικαλιστών ακόμη και αυτών που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha αναφορικά για το ασφαλιστικό. Το σχέδιο Μητσοτάκη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το άνοιγμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες του τομέα της επικουρικής σύνταξης. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, τη βασική σύνταξη θα εγγυάται το κράτος, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έναν «ατομικό αποταμιευτικό κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο από τον οποίο θα δίνεται η επικουρική σύνταξη και τον οποίο θα μπορούν να διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αλλά με την εποπτεία του κράτους.

Παράλληλα ο κύριος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μειώσεις δαπανών στο δημόσιο τομέα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και με εκχώρηση τμημάτων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα αλλά και για την εφαρμογή του κανόνα πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη στο δημόσιο, μια μνημονιακή επιταγή που πλέον δεν ισχύει. Τέλος εντύπωση προκάλεσε η θέση του για την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων στις προσλήψεις αναφερόμενος στο παράδειγμα των δασοπυροσβεστών.