Γέμισαν με φυτοπλαγκτόν τα δίχτυα των αλιέων στο θρακικό πέλαγος

Την εμφάνισή του έκανε για άλλη μια φορά φέτος το φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος ταλαιπωρώντας τους αλιείς της περιοχής. Το πρόβλημα έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου 15 μέρες με αποτέλεσμα οι ψαράδες να βλέπουν τα δίχτυα τους γεμάτα με λάσπη και όχι με ψάρια.

Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες με έντονες βροχοπτώσεις, όπως  αυτές που σημειώθηκαν φέτος στην περιοχή, ενώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Το φυτοπλαγκτόν είναι ο πρώτος κρίκος της τροφικής αλυσίδας της θάλασσας, που εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ηλίου και τις υψηλές θερμοκρασίες στο νερό, ενώ βασική προϋπόθεση για την ύπαρξή του είναι να υπάρχουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι το αμμωνιακό άζωτο, ο φώσφορος, πυριτικά και άλλα ανόργανα συστατικά που υπάρχουν στα νερά.

Την εμφάνισή του έκανε για άλλη μια φορά φέτος το φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος ταλαιπωρώντας τους αλιείς της περιοχής. Μάλιστα σύμφωνα και με τις μαρτυρίες αλιέων της περιοχής  το πλαγκτόν που εμφανίστηκε είναι πολύ παχύρρευστο και μόλις βάζουν τα δίχτυα τους μέσα στη θάλασσα, σε δύο ώρες το πολύ γίνεται σαν τοίχος, διότι πιάνει όλη τη λάσπη πάνω του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψαρέψουν. Παράλληλα οι ψαράδες είναι αναγκασμένοι να κρατάνε τα δίχτυα τους πάνω στο καΐκι για να ξεραθούν, να γίνουν λίγο πιο ελαφρά από τη λάσπη και μετά να τα καθαρίσουν ρίχνοντας τα και πάλι μέσα στη θάλασσα, αλλά δυστυχώς και πάλι όταν τα βγάζουν, έχουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στο θέμα της αποζημίωσης για την ζημιά που τους προκαλεί το φυτοπλαγκτόν οι αλιείς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενώ εδώ και χρόνια έχουν γίνει  πολλές αναφορές, καταγραφές, καταστάσεις με πληγέντες, δυστυχώς για τους ψαράδες δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση.