Στον TΕΚΕ «ΚΙΟΥΤΟΥΚΛΟΥ ΜΠΑΜΠΑ» Στο Σέλινο Ξάνθης και φέτος η ανατολίτικη θρησκευτική μουσική

Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ μας ταξιδεύει και  φέτος, περιλαμβάνοντας συναυλίες που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής. Στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον Μπεκτασίδικο Tεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης, έναν τόπο κοινής λατρείας Χριστιανών και Μουσουλμάνων, μία μαγευτική συναυλία.

Λίγο έξω από την Ξάνθη, στο χωριό Σέλινο, βρίσκεται ο Τεκές Κιουτουκλού Μπαμπά, ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς. Εκεί, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), κάθε καλοκαίρι, οργανώνει μια μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής.

Την συναυλία παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, ο οποίος μετά το τέλος της συναυλίας, έστειλε μηνύματα συναδέλφωσης και παύσης των πολέμων.

Η  Ξάνθη λοιπόν στα πλαίσια του φεστιβάλ ανατολικής μουσικής αφουγκράζεται ήχους της ανατολής… Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους… Η συναυλία ήταν ένας συνδυασμός αφήγησης από την συγγραφέα, Δήμητρα Πυργελή και τραγουδιών από την Ήπειρο έως την Κωνσταντινούπολη, τα οποία ακολουθούσαν τον Χριστιανό που ντύθηκε Δερβίσης και έψαχνε την γυναίκα που αγαπούσε, καθώς την έχασε στις μετακινήσεις των πληθυσμών τον 15ο και 16ο αιώνα.