Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών η Σοφία Γαβριηλιδου πρώην διευθύντρια του ορφανοτροφείου θηλέων Ξάνθης

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, την Τρίτη 17 Ιουλίου η Σοφία Γαβριηλίδου, πρώην Διευθύντρια του Ορφανοτροφείου Θηλέων Ξάνθης. Η Εκλιπούσα  είχε βραβευτεί στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης του 2015  από τον Μητροπολίτη Ξάνθης ενώ στη μνήμη των περισσοτέρων  θα μείνει ως η “ψυχή” του Ορφανοτροφείου της Ξάνθης, του οποίου υπήρξε  τρόφιμος και  η ίδια.

Μία σημαντική γυναίκα που η προσφορά της στην Ξάνθης θα μείνει γραμμένη με ανεξίτηλα γράμματα στο βιβλίο της ζωής αυτού του τόπου, έφυγε από την ζωή την Τρίτη. Η Σοφία Γαβριηλίδου είχε υπηρετήσει με μεγάλη αγάπη το ίδρυμα ήταν η “μητέρα” που δεν μπόρεσαν να έχουν κάποια άτυχα παιδιά της προσφυγικής τότε Ελλάδας. Η προσφορά της ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και είχε βραβευτεί για αυτήν πολλές φορές. Το σημαντικότερο όλων στην πορεία της ζωής της είναι ότι  στη μνήμη των περισσοτέρων  θα μείνει ως η “ψυχή” του Ορφανοτροφείου της Ξάνθης, του οποίου υπήρξε  τρόφιμος η ίδια. Η Εκλιπούσα  είχε βραβευτεί στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης του 2015, από τον Μητροπολίτη Ξάνθης.

Η τραγική ειρωνεία ή μπορεί ακόμη και η μοίρα να το ήθελε να γίνει έτσι είναι ότι  η Σοφία Γαβριηλίδου έφυγε για το μεγάλο ταξίδι  λίγες ημέρες μετά από τη κυκλοφορία του  λευκώματος για την ιστορία του Ορφανοτροφείου της Ξάνθης, το οποίο προλογίζει η ίδια στην εισαγωγή. Στο εισαγωγικό σημείωμα του λευκώματος  η πρώην Διευθύντρια αναφέρεται στο Ίδρυμα με το οποίο συνέδεσε το σύνολο της ζωής της και σημειώνει ότι ακόμη και σήμερα ένα τέτοιο ίδρυμα θα ήταν χρήσιμο, καθώς δεν έχουν εκλείψει, δυστυχώς τα ορφανά και αβοήθητα παιδιά. Στις σελίδες του λευκώματος, ο αναγνώστης θα βρει αναμνήσεις ξανθιωτών για το Ορφανοτροφείο, ιστορικές πληροφορίες από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το ίδρυμα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προπολεμική περίοδο, τις εκδηλώσεις, τις παρελάσεις, τις γυμναστικές επιδείξεις και τις επισκέψεις επισήμων, έως τις συναντήσεις μαθητριών πολλά χρόνια μετά με τη διευθύντριά τους.

Η κηδεία της Σοφίας Γαβριηλίδου έγινε το μεσημέρι  της Τετάρτης ενώ η εξόδιος ακολουθία εψάλει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Το Κανάλι 6 εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της και σε όσους θα την θυμούνται για πάντα ως μία γυναίκα που σφράγισε με την παρουσία της και τη κοινωνική της δράση,  την πόλη της Ξάνθης.