Χωρίς εντάσεις και παρεκτροπές η διαδήλωση χθες στην Ξάνθη κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό

Με τις ελληνικές σημαίες ανά χείρας και φωνάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης πολίτες στην Ξάνθη κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη χωρίς να δημιουργηθεί όμως η παραμικρή ένταση ή παρεκτροπή.  Εντωμεταξύ άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη, ενώ δύσκολες στιγμές βίωσε και ο  αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν βρέθηκε εν μέσω οργισμένων διαδηλωτών.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πολίτες στην Ξάνθη  διαδήλωσαν κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό. οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και  συνέχισαν την πορεία τους προς την οδό Καραολή και επέστρεψαν ειρηνικά στην Πλατεία Ελευθερίας. Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί κατά μήκος της πόλης κατευθύνοντας την πορεία των διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας εξαπολύοντας πυρά στην πολιτική ηγεσία της χώρας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης τέθηκαν εκτός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πορείας με τους διαδηλωτές να καταλήγουν και πάλι στην αφετηρία τους χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθεί καμία απολύτως ένταση ή παρεκτροπή.

Άγνωστοι βεβήλωσαν  το μνημείο του ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη

Εντωμεταξύ άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν πορεία η οποία κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τότε κάποιοι πέταξαν μπογιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια αυτή φαίνεται να αποδίδεται σε άτομα που αποκόπηκαν από την πορεία, η οποία έγινε σε συνέχεια του συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑ-Θ). Στο μεταξύ, η παραπάνω πορεία, κινούμενη από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μέσω κεντρικών δρόμων, έφτασε μέχρι το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου οι συμμετέχοντες κινήθηκαν πάλι πίσω προς το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ανακοίνωση για τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τις επιθέσεις σε άτομα στη Ροτόντα, κατά την πορεία για τη Μακεδονία, στο κέντρο της πόλης, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. “Τα όσα επακολούθησαν της σημερινής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη για τη συμφωνία με τη FYROΜ προκαλούν οργή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος αμαυρώνει τη χώρα μας διεθνώς, όπως και τα δημοσιεύματα για επιθέσεις ακροδεξιών διαδηλωτών σε άτομα στη Ροτόντα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή ούτε στις φασιστικές πρακτικές, ούτε στην ακροδεξιά ρητορική που τις καλλιεργεί. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί έστω και σήμερα τις ευθύνες του και να σταματήσει να προσφέρει πολιτική κάλυψη στο εθνικιστικό μίσος και τη βία”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Δύσκολες στιγμές βίωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος όταν το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε εν μέσω οργισμένων διαδηλωτών

Δύσκολες στιγμές βίωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος όταν λίγο μετά τις 11 το βράδυ η λιμουζίνα που μετέφερε τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος καθόταν στην μπροστινή θέση δίπλα στον οδηγό, ανέβηκε ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, προφανώς προερχόμενη από τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, στην οδό Φιλοθέης, δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών, με σκοπό, μάλλον, να περάσει μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και να συνεχίσει προς τη Βασ. Σοφίας ή την Πανεπιστημίου.

Προφανώς τα στελέχη της ασφάλειας του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας εκτίμησαν λάθος την κατάσταση ή είχαν εσφαλμένη πληροφόρηση για το πού βρίσκονταν οι διαδηλωτές οι οποίοι λίγη ώρα νωρίτερα είχαν εκδιωχθεί από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ύστερα από επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ με τη χρήση και χημικών. Οι διαδηλωτές για να αποφύγουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει τα χημικά είχαν κατεβεί στην κάτω πλευρά της πλατείας και τότε ακριβώς βρέθηκε ανάμεσά τους το αυτοκίνητο του αρχιεπισκόπου. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έφθασαν στο σημείο να ανεβούν ακόμη και πάνω στο αυτοκίνητο του αρχιεπισκόπου ενώ οι διαμαρτυρίες τους συνοδεύονταν από ύβρεις κατά του ιεράρχη!  Τελικά ο οδηγός της λιμουζίνας κατάφερε να κάνει όπισθεν και να διαφύγει μέσω της οδού Φιλελλήνων αφού ήδη άλλοι διαδηλωτές είχαν μπλοκάρει την οδό Μητροπόλεως σε περίπτωση που το αυτοκίνητο του αρχιεπισκόπου προσπαθούσε να περάσει από εκεί. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, οι αντιδρώντες στη συμφωνία της ελληνικής με τη σκοπιανή ηγεσία είχαν πολλές φορές εκφράσει τη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο δεν αντέδρασε ο κ. Ιερώνυμος στις μεθοδεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.