Δεύτερη παύση για τον Καραμπίνη

Σε νέα αποχή από τα διοικητικά καθήκοντά του έθεσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τον τέως πλέον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθ. Καραμπίνη, ενώ καθήκοντα πρύτανη εξακολουθεί να εκτελεί ο Σταύρος Τουλουπίδης, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές τις τελευταίες μέρες στο ακριτικό ίδρυμα, καθώς την Παρασκευή έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ περί της αίτησης ακύρωσης του Καραμπίνη ως προς την παύση του από τον υπουργό.

Σύμφωνα με τις διαρροές της σχετικής απόφασης, το ΣτΕ φαινόταν να δικαιώνει αρχικά τον πρύτανη, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να βιαστεί να εκδώσει πανηγυρική ανακοίνωση, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε ως είδηση από το ΑΠΕ.

«Η αίτησή μου έγινε αποδεκτή, δημοσιεύτηκε και επανέρχομαι αναδρομικά στα καθήκοντά μου. Οπως είχα δηλώσει και κατά το παρελθόν, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και θέλω να παρακαλέσω όλη την κοινωνία της Θράκης να συσπειρωθούμε γύρω από το πανεπιστήμιό μας» υποστήριξε σε δήλωσή του ο Αθ. Καραμπίνης την Παρασκευή.

Ωστόσο η εξέλιξη δεν τον δικαίωσε, καθώς το ΣτΕ δεν εξέτασε την ουσία των κατηγοριών για τα πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε επαρκής νομική αιτιολόγηση της απόφασης Γαβρόγλου.

Ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο εξέδωσε χθες νέα απόφαση με την απαραίτητη αιτιολογία, κοινοποιώντας επίσημα την είδηση της νέας παύσης στο πανεπιστήμιο.

Ακυρη διαδικασία

Προτού προλάβει καν να ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας την απόφασή του, ο Αθ. Καραμπίνης -χωρίς να έχει αρμοδιότητα- όρισε από μόνος του Σύγκλητο χθες το πρωί, παρά την έντονη διαφοροποίηση του νυν πρύτανη Τουλουπίδη.

Ακολούθησαν κωμικοτραγικές στιγμές, καθώς αρκετά μέλη της Συγκλήτου προσήλθαν χθες σε μια άκυρη εκ των πραγμάτων διαδικασία, στην οποία προήδρευσε ο κ. Καραμπίνης, καθώς μεταξύ άλλων ήταν άρρωστος ο Στ. Τουλουπίδης.

Την ίδια ώρα που υπό την προεδρία Καραμπίνη η Σύγκλητος εξέδιδε βιαστική ανακοίνωση με την οποία χαιρέτιζε την απόφαση του ΣτΕ, το νομικό τμήμα του υπουργείου Παιδείας είχε ήδη εκδώσει την απόφαση παύσης του, που ισχύει μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο των πρυτάνεων, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει περί της βασιμότητας των αποδιδόμενων κατηγοριών και το ύψος των ενδεχόμενων ποινών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Παιδείας δεν εκφέρει άποψη περί των κατηγοριών, ωστόσο επειδή πρόκειται για βαρύτατα αδικήματα απομακρύνει τον κ. Καραμπίνη από τα καθήκοντά του ώστε να μπορέσουν να διερευνηθούν απρόσκοπτα οι κατηγορίες.

Προσπάθεια να πολιτικοποιήσει το θέμα έκανε η Ν.Δ. χθες το απόγευμα, καθώς η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως «για άλλη μία φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ».

Μέχρι σήμερα η ηγεσία της Ν.Δ. είχε πάρει αποστάσεις από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στα σκάνδαλα στο ΔΠΘ, τα οποία ανέδειξε η έρευνα της «Εφ.Συν.».

Αμεση απάντηση

Αμεσα αντέδρασε το υπουργείο Παιδείας με νέα ανακοίνωση: «Δυστυχώς η κ. Κεραμέως θα πρέπει να ξαναδιαβάσει την απόφαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα και να είναι πιο προσεκτική όταν εκφράζει την υποστήριξή της στον πρώην Πρύτανη του ΔΠΘ. Ο κ. Καραμπίνης έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, κάτι που είναι εξαιρετικά σοβαρό και η παραπομπή του είναι αποτέλεσμα του πορίσματος-καταπέλτη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης όπου αναφέρονται αξιόποινες πράξεις που καταρρακώνουν το ακαδημαϊκό ήθος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Και κάτι ακόμη: κάποιοι, δηλαδή το υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να προστατέψουν το κύρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου».

efsyn.gr